Könyvtári foglalkozások alsósoknak

Időpontegyeztetés: 06/25-423-952, olvszolg@jakd.hu

vagy személyesen a Gyermekkönyvtárban Marcsi néninél és Orsi néninél.

BEJELENTKEZÉS (NAPTÁR)>>>

 

Könyvtárbemutató, könyvtárismereti órák:

Interaktív olvasásnépszerűsítő órák, ahol a gyerekek játékosan ismerhetik meg a könyvtár tereit, online katalógusát stb. Végigjárhatják a könyvtárat a pincétől a padlásig (kötészet, feldolgozó iroda, raktár, felnőttkönyvtár), fejthetnek rejtvényt, könyveket keresgélhetnek, Könyvtár-kvízzel bizonyíthatják be tudásukat.

Kiemelt témáink: újságok, kézikönyvek, katalógushasználat, ETO, a könyvnyomtatás, írás- és könyvtörténet, illusztráció

 

Tematikus olvasásnépszerűsítő órák:

Egy konkrét téma köré épített olvasásnépszerűsítő, interaktív óra, melyen a gyerekek játszva tanulhatják meg az érdekességeket az adott személyről, könyvről, jelenségről stb.

Kidolgozott foglalkozásaink:

 

1. IDŐUTAZÁS MÁTYÁS KIRÁLY UDVARÁBA

Ki is volt Hunyadi Mátyás? Mi az a reneszánsz? Kikből állt a Fekete sereg? Miért volt szükség a címerekre és a zászlókra? Mi az a Bibliotheca Corviniana? Kik voltak a kódexmásolók? Mi köze Mátyás királynak az 1000 Ft-os bankjegyhez? A vetítéssel egybekötött beszélgetés után pedig kezdődhet a csapatmunka: könyvkeresés, címerszínezés, szómagyarázat, képkirakó.

 

 

2. MI FÁN TEREM A KÖLTÉSZET? (Weöres Sándor, Kortárs magyar verselők, Arany és Petőfi)

Ezek a foglalkozások kiemelten ajánlottak áprilisban a magyar költészet napja alkalmából!
Vetítéssel egybekötött zenés, játékos órák, ahol a gyerekek is kipróbálhatják, milyen költőnek lenni! Megismerhetik Weöres Sándor verseit, vagy kortárs költőinket és köteteiket, "újraírhatnak" verseket, feldolgozásokat hallhatnak és láthatnak, vagy akár tablót is készíthetnek egy-egy költeményhez.

 

 

3. MESE, MESE, MÁTKA

Marcsi néni élőszavas mesélése előtt/közben/után játszunk, rejtvényt fejtünk, mesehirdetéseket fejtenek meg a gyerekek, kijavítják az elrontott mesecímeket, mesepárokat keresnek. Megbeszéljük a mesegyűjtés fontosságát, a népmese és műmese közti különbségeket, népmese szereplőket, mesekezdő és -befejező mondatokat, stb.

 

 

4. PAPÍRSZÍNHÁZ

"Sokan nem ismerik még az évezredek óta létező papírszínházat, amit szerencsére már nálunk is lehet kapni. Eredetileg Kamishibai a neve, és már a XI. században is megjelent ennek őse Japánban. A mostani formájában 1920-ban kezdték használni. Látszólag csupán egy fakeret az asztalon, színes, cserélhető képekkel, mégis elképesztően sokrétűen használható varázseszköz." (Both Gabi)

A meséket foglalkozás keretében dolgozzuk fel, játszunk, beszélgetünk, rejtvényt fejtünk.

Papírszínházi meséink >>>

 

4. ÉVSZAKOK ÉS ÜNNEPEK

Az évszakokra jellemző időjárás, öltözködés, szokások, ünnepek játékos, mesés, verses feldolgozása. Van ahol vízkeresztkor is ajándékot kapnak a gyerekek? Mettől meddig tart a farsang? Miért nem mindig ugyanakkor tartjuk a húsvétot? Hogyan kötődik Márton napjához a liba? A Mikulás tényleg létezett? Hány féle fából készül Luca széke? Van, ahol fejjel lefelé lóg a karácsonyfa?

 

 

5. "AZ ÍRÓK, KÖLTŐK ÖREG, SZEMÜVEGES EMBEREK?!"

Érdekességek kedvenc íróinkról, költőinkről játékos óra keretében. Miért volt szüksége Gárdonyi Gézának titkosírásra? Bálint Ágnes tényleg a televízió raktárában találta a Mazsola-bábot, ami később a meséjét is ihlette? Janikovszky Éva hogyan nem felejtette el soha, hogy milyen gyereknek lenni? Honnan jöttek Lázár Ervin szereplőinek furcsa nevei? Adamik Zsolt szörnyei tényleg olyan szörnyűek? Vig Balázs járhatott már Születésnapfalván? Melyik Bosnyák Viktória legviccesebb könyve?

 

 

6. MADARAK ÉS FÁK NAPJA (május 10.)

Mit tegyél, ha találsz egy fiókát, aki kiesett a fészekből? A fák tényleg beszélgetnek? Miért jó, ha megölelsz egy fát? Mi az a hangkerítés? Tényleg van internet az erdőben? Beszélgetünk ezekről és az Év fájáról illetve madaráról, megbeszéljük, melyik madár miért hasznos, illetve védett-e, megfejtjük, melyik szólás és közmondás hogyan hangzik és mit jelent, majd madárhangversennyel zárjuk az órát.

 

 

7. NYOMOZÁS A KÖNYVTÁRBAN

A gyerekekre rejtvények sora vár, könyvkeresés, titkos térkép, végül pedig a KINCS! A foglalkozás során megismerik a gyermekkönyvtár állományrészeit, a könyvkeresés logikáját, majd közös játékkal vezetjük le az izgalmakat.

 

 

8. A VÍZ VILÁGNAPJA (március 22.)

Vetítéssel, papírszínházzal, játékkal színesített foglalkozás, ami rávezeti a gyerekeket, miért olyan fontos életünkben a víz, illetve annak védelme, megismerik a víz körforgását és sok-sok érdekességet a témával kapcsolatban.

 

 

9. NYULÁSZ PÉTER: HELKA

A gyerekek megismerkedhetnek Nyulász Péter Helka című könyvével, szereplőivel, (eredeti) helyszíneivel. Beszélgetünk a Balaton legendáiról, arról, melyik ihlette meg az írót és miért, illetve hogyan sikerült vízi bábelőadást készíteni a műből. Képeket nézegetünk, játszunk, rejtvényt fejtünk, és még a könyv 1-1 részletét is eljátsszuk.

 

10. "NYITOTT SZEMMEL JÁRSZ?" - Dunaújváros köztéri szobrai

Teszteljük, mennyire figyelnek a gyerekek, ki melyik szobor elhelyezkedésére emlékszik. Megbeszéljük a címüket, az alkotókat, hogy mire hasonlítanak, esetleg a gyerekek hogyan nevezik/neveznék az adott szobrot. Végül kitalálósdit játszunk szoborrészletek alapján.

 

 

11. ERKÖLCSTAN A KÖNYVTÁRBAN?!

A felsős korosztálynak kidolgozott témáink ITT >>> megtalálhatóak. Ezeket szívesen adaptáljuk alsós korosztály számára is!

 

További könyvekhez kapcsolható témákat is szívesen feldolgozunk,

ebben az esetben kérjük, hogy legalább egy hónappal előtte jelentkezzenek be

a fent található elérhetőségek egyikén!

 

TOVÁBBI KÉPEK>>>