Ez történt 2019-ben

MÁJUS 21. ÉS JÚNIUS 11.

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ÉS ÉVZÁRÁS

Az életünk fakó és szürke lenne a madarak éneke és a fák zöldje nélkül. Minden évben oda figyelünk erre a napra és nem csak ekkor, de egész évben figyelemmel kísérjük életüket, óvjuk a környezetünket, fát ültetünk, madarakat etetünk. Május 21-én interaktív játékos foglalkozáson keresztül, könyvekkel színesítve ismertük meg a veszélyeket, azt, hogy mit tehetünk értük, milyen madarak és fák vannak a környezetünkben. Sok ilyen és ehhez hasonló kérdésre kaptunk választ: Mit gondolnak a fák? Van-e internet az erdőben? Mi az a hangkerítés, amit a madarak építenek? Miét jó megölelni egy fát?

 

Elérkezett a tanév vége, így június 11-én mi is elbúcsúztunk egymástól egy kis időre. A Cimboravásáron a szorgalmas munkáért kapott tallérokat és dinárokat vásárolhatták le a gyerekek. Sok könyv talált gazdára, amibe cimbora pecsét került, hogy örök emlék maradjon, de emellett sok apróság közül is válogathattak a kis vásárlók, mint a könyvjelzők, karkötők stb. A nyári olvasmányajánló után mindenki a vakációs terveit mesélhette el a többieknek.

 

MÁJUS 5.

16. SZÜLETÉSNAPI GÁLA

 

A 16. születésnapunkat egy különleges és egyben igen ünnepélyes helyszínen ünnepelhettük, nagy örömünkre, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Kamaratermében tarthattuk a gálát. A szülők, barátok benépesítették a termet, a közönségnek igazi színházi élményben volt része. Az ünnepélyességet csak fokozta az, hogy Váriné Pásztor Magdolna fagott játékkal nyitotta meg a gálát! Ezt követte a fellépők sora: zene, tánc, vers, ének és még foci zsonglőrködés is helyet kapott a színpadon. A zsűriben a visszatérő „öreg cimborák” foglaltak helyet, hogy méltón oszthassák ki az érmeket és az okleveleket. Nem maradt el a születésnapi torta sem, a Jakó Cukrászda évek óta így kedveskedik nekünk, amit ezúton is köszönünk!

 

ÁPRILIS 9. ÉS MÁJUS 2.

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA ÉS ÖSVÉNYFESTÉS

Az április 9-ei foglalkozáson természetesen a verseké volt a főszerep! Sok kortárs költő versével ismerkedhettek meg a cimborák játékos formában: Lackfi János, Varró Dániel, Szabó T. Anna, Kiss Ottó, Tóth Kriszta, Kovács András Ferenc művei kerültek porondra. Verskiegészítések, versek felismerése, költők párosítása műveikhez, és más izgalmas játékokkal kerültek közelebb a gyerekekhez a költők és műveik.

 

Április végén már nagy izgalommal tölti el a cimborákat, hogy közeledik a születésnapi programsorozat! Május 2-án elérkezett a születésnapi előkészületek első állomása, az ünnepélyes „ösvényfestés”. Mint mindig, most is Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművésszel közösen festettük fel a színes feliratot, amit most egy 16-os számmal egészítettünk ki. Közösen megbeszéltük, hogy a színeknek milyen fontos szerepe van az életünkben és olvastunk színes verseket is. A foglalkozás második felében a születésnapi készülődés lázában égtünk. Megbeszéltük, ki miben lép fel, miben a legügyesebb, ki kapjon helyet a zsűriben.

 

FEBRUÁR 12. ÉS MÁRCIUS 12.

CIMBORAFARSANG ÉS VÍZ VILÁGNAPJA


Február 12-én
4 órától kezdetét vette a Cimborafarsang, volt itt pattogatott kukorica, spanyol lány, cica, űrlény és még hosszú a sor... A farsangi népszokásokat egy játékos kvízzel kezdtük, ezt követte a felvonulás, amelyet egy kívül álló zsűri értékelt, és tallér volt a jutalom! A farsangi mulatság tánccal, mókával és lakomával zárult, a farsangi fánkból és finomságokból mindenkinek jutott!

 


A víz világnapját már 1992-től ünnepeljük március 22-én. Nagyon fontos felhívni a víz fontosságára a gyerekek figyelmét! Március 12-én sok érdekességet olvastunk és interaktívan játszottunk, majd kalapból húztunk kérdéseket: aki kihúzta, annak kellett megválaszolnia. (pl.: mennyi vizet használunk el naponta, a világ víz készletének hány százaléka iható, mi az apály, dagály stb.) Egy rövid filmvetítés is színesítette a foglakozást, majd a vízcseppes játékra is sor került. Végül sikeresen megoldották a gyerekek a vizes kvízt! Erre már csak egy-egy pohár vízzel koccintottunk.

 

JANUÁR 8.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Az év első találkozóján felidéztük a karácsonyi élményeket, örömöket: fonalas játékunkkal, amit már nagyon várták Lucáék. A legtöbbet erről a témáról tudnak mesélni a gyerekek... Somának például a közös üdülés volt a legemlékezetesebb!

A magyar kultúra napja alkalmából az irodalmi játékoké volt a főszerep! Rejtvényes feladatok, könyvrészletek befejezése, kortárs írók műveik alapján felismerése, párosítása és még sok izgalmas feladat várta a cimborákat!

Majd megbeszéltük a farsangi előkészületeket, ki, minek szeretne beöltözni és milyen finomságokkal töltsük fel a farsangi lakomát. Az áprilisi születésnapi programról is beszélgettünk. Végül mesetalányokkal zártuk a találkozót.