Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1996. december 9-én halt meg Mary Leakey

A 20. század egyik leghíresebb régésze és antropológusa volt.

Már egészen fiatalon elkezdett érdeklődni az őskor iránt: édesapja tájképfestő volt, így sokat utazott családjával többek között Franciaországba, ahol Mary a barlangrajzokat másolgatta lelkesen. Egy ideig archeológiát és geológiát hallgatott az egyetemen, majd a száraz ismeretanyag helyett inkább terepmunkára vágyott.

Dorothy Liddellnek köszönhetően részt vett egy devoni ásatáson, mely során először nyílt alkalma elmélyedni a feltárások izgalmában. 1943-ban ismerkedett meg későbbi férjével, Louis Leakey cambridge-i régészprofesszorral, mikor a férfi könyvéhez, az Adam’s Ancestors-hoz (Ádám ősei) készített illusztrációkat.

„Louis és Mary Leakey számára a harmincas évektől 1959-ig eltelt időszak kutatásai az Olduvai-szurdokban egyszerre voltak kielégítőek és kiábrándítóak. Kielégítőek a feltárt gazdag kőszerszámlelet és a belőlük kiolvasható kulturális vagy technológiai jelenségek miatt.

 

De kiábrándítóak is, mert ez alatt az idő alatt nem bukkantak nyomára annak a kéznek, amely e szerszámokat készítette (nem is beszélve arról a két orrszarvúról, amelyekkel vízforrásukat megosztani kényszerültek, és amelyek ragaszkodtak hozzá, hogy meg is hempergőzzenek ebben a vízben, ami nem tette azt jobb ízűvé!).

1959. július 17-én találták meg az első jelentős homonidát Olduvaiban. Miközben Louis Leakey a táborban feküdt influenzásan, Mary Leakey néhány lerakódást tisztogatott annak a helynek a közelében, ahol huszonnyolc évvel korábban Louis néhány kőszerszámot talált a szurdokba tett első útja alkalmával.

A Leakey-hagyományt követve, amely szerint mindaddig kell keresni, amíg meg nem találod azt, amiről tudod, hogy ott kell lennie, Mary Leakey e napon néhány koponyacsont-töredék megpillantásában nyerte el jutalmát. A gondos vizsgálat és kutatás egy robosztus Australopithecus majdnem teljes koponyáját hozta felszínre” – igaz, egy több száz darabos kirakó formájában.

(forrás: Richard Leakey: Fajunk eredete. Gondolat, 1986, 130.o.)

Kapcsolódó linkek