Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1830. május 29-én született Louise Michel

„Csodálatos szűz volt, csodálatos gyermek volt ez a vén némber.” (Ady Endre)

Louise Michelt – akit csak Vörös Szűznek hívtak a franciaországi Vroncourt-ban született, a kastély fiatalurának és egy szolgálólánynak a kapcsolatából.

A kislányt apai nagyszülei nevelték fel, liberális szellemű, széleskörű oktatást kapott. Párizsban tanított, emellett verseket és tanulmányokat írt, fizika, kémia és jogi órákra is járt, és előadásokat tartott.

A párizsi kommün oldalán harcolt 1871-ben, amelynek bukása után életfogytiglani száműzetésre ítélték. Hat év múlva amnesztiát kapott, visszatért Párizsba: újabb tüntetést vezetett, amely miatt egy évet börtönben is töltött. Temetésén többezres tömeg vett részt, megemlékezéseket tartottak szerte Franciaországban és Londonban.

forrás: Louise Michel (nokert.hu)

 

Louise Michelt – akit csak Vörös Szűznek hívtak, részint radikális politikai nézetei, másrészt amiatt, mert elutasította a házasság intézményét – legendák lengték körül. Ilyen volt például, hogy amikor a forradalom idején a barikádokon harcolt, a sapkája meg a ruhája tiszta lyuk volt a puskagolyóktól, de a teste csodálatosképp sértetlen maradt. (…)

Hollófekete haja szinte kopaszra borotválva. Ezzel az igencsak puritán hajviselettel – hozzá sovány arc, nemes ívelésű orr és magas homlok – nem igazán „csinos”, legalábbis a szó hagyományos értelmében: kétségkívül nem egy szalonbaba. Inkább erős – a hangjából, a gesztusaiból érezni –, tűz árad belőle. Lenyűgöz, miközben hallgatom erőteljes, sürgető szavait. ...

Az emberiség két részre oszlik: férfiakra és nőkre. E két rész nem lehet egyenlő, míg az »erősebb« irányítja a »gyengébbet«. Minden nőnek élnie kell az egyenlőség jogával. Molière azt mondta, hogy a nő csak 'leves' a férfi számára. Hát, én nem leszek egy férfi »levese« sem.”

(forrás: Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája. K.U.K.K., 2012. 115-116.o.)

Kapcsolódó linkek