Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1745. február 18-án született Alessandro Volta

az „elektromos perpetuum mobile”, az elem ősének feltalálója

Mikor 1789-ben Luigi Galvani közzétette békacomb-kísérletét (megfigyelte, hogy egy frissen preparált békacomb erősen összerándul, ha egy izmot és egy fedetlen ideget két különböző, de egymással összeköttetésben lévő fémmel megérint), azaz az „állati elektromosságról” szóló hipotézisét, Volta hasonló kísérletekben kezdett 1792-ben.

Míg Galvani arra a következtetésre jutott, hogy az izmok egy „idegi elektromos folyadék”-ot tartalmaznak, s ezért rándulnak össze, addig Volta azzal magyarázta a jelenséget, hogy a békacomb igazából nem más, mint az elektromosság kimutatója, az bármilyen sóoldattal átitatott papír-vagy szövetdarabbal kiváltható. Erről a kérdésről Galvani és Volta éveken át vitatkozott, de végül is Volta nézetei bizonyultak helyesnek.

Volta kísérlete vezetett egy olyan találmány megszületéséhez, amelynek eredményét egy 1800. március 20-án Sir Joseph Banks, a Londoni Királyi Társaság elnökének címzett levélben leírt egy olyan készülékről számolt be, amely folyamatosan tud elektromos áramot szolgáltatni.
 

 

Volta készüléke, amit ő “mesterséges elektromos szerv” névvel illetett – célozva ezzel a villamos ráják, angolnák természetes elektromos szervére – tulajdonképpen rendkívül egyszerű volt. Váltakozva egymás fölé rakott két különböző fémből készült korongokat (réz- és cinklemezeket), amelyek közé rendre nedves kartonpapírt helyezett. Nem kis meglepetéssel tapasztalta, hogy minél magasabb az oszlop, annál magasabb a telep feszültsége.

Ami a legmeglepőbb volt számára: ez a telep folyamatosan termelte az áramot: megszületett az elektromos „perpetuum mobile”, amely látszólag a semmiből termelt áramot. Ez volt a Volta-oszlop, vagy ismertebb nevén a galvánelem. Felfedezése azonnal sikert aratott.  Több kitüntetést és elismerést is szerzett; Napóleon később kinevezte Itália grófjává – azonban megbecsülése a későbbiekben némi problémát is okozott: azon az alapon, hogy az egyetemes kultúrának túl nagy veszteség lenne, nem engedélyezte Volta nyugdíjba vonulását.

Volta érdemeit még életében méltányolta és hazája és külföld is. Találmánya, a galvánelem sok más tudományos felfedezést segített elő. Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi. A 10 ezer lírás bankjegyen Volta és a Volta-féle elem képe látható.

Kapcsolódó linkek