Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1761. szeptember 19-én halt meg Pieter van Musschenbroek

Leideni palack: az első, ember által készített elektromos kondenzátor

Pieter van Musschenbroek nevéhez fűződik  az elektromosság történetének egy korai kísérlete. Az úgynevezett leideni palack volt az első, ember által készített elektromos kondenzátor, mely tárolta a sztatikus elektromosságot, vagyis az elektromos töltéseket.

A 18. század elején már ismerték a dörzselektromos gépet, amely képes volt áram fejlesztésére; azonban még nem tudták, hogy lehetne ezt az energiát tárolni. Erre a problémára jelentett (kezdetleges) megoldást a „leideni palack”. 

 

A leideni palack lényegében egy vízzel részben töltött üvegedény, amelybe egy vezető fémet (pl. rézdrótot vagy rézrudat) vezettek egy, a palack tetejét lezáró dugón keresztül. Amikor a dugóból kiálló huzal végét sztatikus villamosságot előállító dörzselektromos géppel kapcsolták össze, a palack feltöltődött.

Miután lekapcsolták a dörzselektromos gépről és valaki megérintette a drótvezeték végét, áramütést érzett. Musschenbroek is megtapasztalta, s bevallása szerint egész Franciaországért nem lett volna hajlandó ezt még egyszer megtenni.

A találmányt később Nollet francia apát (és fizikus) nevezte el Musschenbroek és Leiden város tiszteletére „leideni palacknak”.

Pieter (Petrus) van Musschenbroek a holland Leiden városban, egy hangszerkészítő családba született. A család a születése időszakában döntött úgy, hogy áttérnek a tudományos eszközök készítésére (légszivattyúk, mikroszkópok és teleszkópok). Pieter van Musschenbroek a Leideni Egyetemen tanult, ahol 1715-ben megszerezte orvosi diplomáját, majd később doktori címét természetfilozófiából (fizikából). 1717-ben ellátogatott Londonba, ahol találkozott Isaac Newtonnal is. Miután visszatért Hollandiába, a Duesbergi Egyetem természetfilozófia és matematika professzor lett. Ő mutatta be Newton elméletét Hollandiának.

Kapcsolódó linkek