Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1928. január 17-én született Vidal Sassoon

A Vidal Sassoon szalonok és termékek sikere máig töretlen.

A Vidal Sasson-stílus az 1960-as években ikonná vált Londonban, munkái megjelentek a Vogue magazin címlapjain. 1963-ban megalkotta a híres „bob” stílust, 1966-ban pedig az úttörőnek számító geometrikus vágást.

Minden munkája modern, mégis egyszerű és könnyen kezelhető volt: a haj természetes szépségét kívánta kiemelni a különböző vágási technikák alkalmazásával. Nevéhez kötődik még az „aszimmetrikus”, az „öt pontos” és sok más híres, mára alapfogásnak számító technika is.

Vendégei között tudhatta Mia Farrow-t (a Rosemary gyermeke c. film kedvéért rövidre vágatta haját), Nancy Kwan színésznőt és a modell Twiggy-t is.

Vidal Sasson édesanyja, Betty egy spanyol emigránscsaládból, édesapja, Jack Sasson pedig Görögországból származott. Mikor Vidal 3 éves volt, az apa elhagyta a családot.

A nehéz körülmények miatt az egyedülálló anya Vidal-t és öccsét, Igort egy árvaházba adta: 11 éves volt, mikor édesanyja újra férjhez ment, így hazaköltözhettek. 14 évesen abbahagyta az iskolát, és egy fodrászszalonban lett kisegítő.

A Mayfair-i szalonban Raymond Bessone-tól, az ’50-es évek leghíresebb sztárfodrászától tanult. 2010-ben Sassoon így nyilatkozott róla: „ő tényleg megtanított arra, hogyan kell hajat vágni... Soha nem értem volna el ennyi mindent nélküle.”

1954-ben nyitotta meg első szalonját Londonban; majd az 1960-as évek közepén New Yorkban, Torontoban is. Kevesebb mint 20 évvel saját üzlete megnyitása után már több tucat szalont felügyelt; a nevével ellátott hajápoló termékeket az egész világon forgalmazták.

Mindezt komoly reklámkampány kísérte, amelynek egyik leghíresebb mondata az „If you don't look good, we don't look good.” volt.

Kapcsolódó linkek