Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1937. május 27-én avatták fel a Golden Gate hidat

„valószínűleg a legszebb, de biztosan a legtöbbet fényképezett híd a világon”

A San Francisco-i öböl és a a Csendes Óceán találkozása fölött átívelő Aranykapu az USA második legnagyobb függőhídja. 1933. január 5-én kezdték el a több mint 4 éven át tartó építkezést, és 27 éven át a világ leghosszabb függőhídjaként tartották számon.

„Amikor 1937. május 27-én a Golden Gate Bridge-t átadták a forgalomnak, ezzel megteremtve a San Francisco és Marin County között az összeköttetést, elhallgattak a kérkedők, akik korában lehetetlennek tartották a híd megépítését. Rendkívül nehéz vállalkozás volt, a munkások közül, akik éveken át küzdöttek az áradással, az örvényekkel és az erős köddel, sokan baleset áldozatai lettek, mire elkészült a 2730 méter hosszú híd.

Tervezője Joseph Strauss mérnök volt, tanácsadónak Irving Morrow építészt hívta meg, aki a konstrukciót az art-deco stíluselemeivel egészítette ki. A legnehezebb feladatnak a déli hídfő alapzatának megépítése bizonyult. (…) Amikor a két hídláb állt, a munkások pallókon egyensúlyozva, minden bátorságukat latba vetve rögzítették a drótköteleket. Mindegyik kötél átmérője 91 centiméter, és 27 572 huzalszálból áll.

Már eredetileg is narancsszínűre mázolták a hidat [egyrészt esztétikai szempontból, másrészt hogy akkor is látható legyen, amikor ködbe burkolózik]. Az acélszerkezeteknél szívesen használják a vörös vagy narancsszínű festékeket, mert ólomtartalmuk megvédi a rozsdásodástól. Kiderült azonban, hogy ködben a festék vegyi bomlása következtében környezetkárosító anyag kerül a levegőbe. (...) A San Francisco jelképévé vált híd 35 millió dolláros hitelből épült fel. Gyalogosjárdája kedvelt sétaút, annak ellenére, hogy 120 500 autó halad át rajta naponta, s így elég nagy a zaj és a levegőszennyezés. Gyakran látni a hidat filmeken mint díszletet a háttérben.

Ötvenedik születésnapján, 1987-ben hatalmas ünnepséget rendeztek. Ebből az alkalomból le akarták zárni a hidat a közúti forgalom elől, hogy az ünneplők gyalog sétálhassanak át rajta. Kiderült, hogy olyan sokan jöttek volna el, ami már kockázatos megterhelés lett volna, inkább eltekintettek ettől a kedves ötlettől."

(forrás: A világ száz csodája. 1992, Magyar Könyvklub, 186-187.o.)

Kapcsolódó linkek