Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1996. július 12-én nevezték el Fabó Éváról a sportuszdát

Ő szerezte az első magyar világbajnoki aranyérmet uszonyos és búvárúszásban
„Dunaújváros sporttörténelmének egyik legjelentősebb alakja volt Fabó Éva, a Dunaferr Búvár Klub búvárúszója” – mondta ünnepi beszédében Almási Zsolt polgármester.
 
Az 1994-ben, huszonhét évesen elhunyt kiváló sportoló emlékére 1996. július 12-én a dunaújvárosi fedett uszoda felvette a sportoló nevét és az ünnepség keretében, felavatták emléktábláját.
 
A „Fabó Éva domborművet a Magyar Búvárúszó Szövetség kezdeményezésére Fodor Sándor szobrászművész készítette el.” Az ünnepség után országos uszonyos és búvárúszó versenyt rendeztek, a már Fabó Éva Sportuszodában. A dunaújvárosiak egykori kedvence tízévesen kezdte a búvárúszást és már tizenkét évesen bekerült a felnőtt magyar válogatottba.
 
Közel másfél évtized alatt, volt jó tanuló–jó sportoló, százszoros magyar bajnok, több alkalommal az év búvárúszója, világbajnok és Európa-bajnok Számos érmet nyert világversenyeken, nemzetközi viadalokon. 1990-ben, Rómában megszerezte az első magyar világbajnoki aranyérmet uszonyos és búvárúszó versenyszámban.

Dunaújvárosi Hírlap, 1996.07.13., 1.o.

Néhány tény a sportuszodáról,  ahol Fabó Éva tízévesen, éppen a megnyitás évében, elkezdte búvárúszói pályafutását:

1977. április 2-án Dunaújvárosban, a Béke téren felavatták Magyarország egyik legmodernebb fedett uszodáját. Az avatóünnepségen a svédországi Európa-bajnokságra készülő magyar úszóválogatott tagjai - köztük Verrasztó Zoltán és Hargita András is - „versenyeztek“, és az MHSZ helyi búvárjai tartottak bemutatót.

„A 2000 férőhelyes uszoda olimpiai méretű, 21x50 méteres, feszített víztükrös, nemzetközi előírásoknak is megfelelő versenymedencéjével és 8x12 méteres gyermekmedencéjével, az úszást kedvelők, és a versenyzők minden igényét kielégíti.

A versenymedence emelhető fenékrészének legnagyobb értéke, érdekessége a változtatható vízmélység. Így tulajdonképpen három medencét alakíthatnak ki. A 380 ülőhelyes tribün alatt helyezték el a női és férfi öltözőket, zuhanyzókat, szekrényeket, és a korszerű, különböző víztisztító, forgató és melegítő gépeket, amelyek automatikusan ellenőrzik a levegő és a víz hőmérsékletét, a víz tisztaságát.

Az uszoda csupán napi 50-60 köbmétert, egyszeri feltöltéssel – 3 óra – akár fél évig is üzemelhetnek, miközben állandóan forgatják a vizet, tisztítják is és biztosítják a 24-26 fokos hőmérsékletet.”

forrás: Ünnepélyesen felavatták a fedett uszodát in: Dunaújvárosi Hírlap, 1977.04.08., 5.o.