Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. augusztus 8-án született Reich Károly

Az első illusztrátori megbízatását az Ifjúsági Könyvkiadótól kapta.

A második világháború utáni magyar képzőművészet egyik legismertebb, legnépszerűbb, nemzetközileg is kiemelkedő alkotója azt vallotta: "...én még ott tartok, hogy nem kell túl sokat kívánni a művészettől. Csak annyit, hogy a szemlélőnek szerezzen egy kis örömöt"."

Képi világa a valóság elemeiből, a somogyi népművészetből és gyermekkora élményvilágából merített, de hatott rá Picasso és Chagall művészete is. Több mint háromszáz kötethez készített tus-, ceruza- vagy krétarajzokat, vízfestményeket, pasztell- vagy temperaképeket, melyekkel nemzedékek vizuális kultúráját, ízlését és képzeletvilágát formálta.

 

 

Mesékhez, ifjúsági könyvekhez is készített illusztrációkat, könnyed, tiszta vonalakkal, egyéni forma- és színvilágával és - a téma függvényében - jóízű humorával megújítva a magyar gyermekkönyv-művészetet.

Páratlan technikai tudással, mesteri könnyedséggel készítette rajzait. Ihletője a görög mitológia, annak derűje, klasszikus nyugalma. A feszültség, a drámaiság sem idegen tőle. Stiláris és hangulati egység, a szöveg és kép összhangja, tiszta vonalrajz jellemzi alkalmazott grafikáit.

Művészetét számos kitüntetéssel ismerték el: 1954-ben és 1956-ban Munkácsy-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal, megkapta az érdemes és a kiváló művész címet is.

 
 

Kapcsolódó linkek