Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1900. augusztus 12-én halt meg Wilhelm Steinitz

Az első hivatalos sakkvilágbajnok és a tudományos sakk alapjainak kidolgozója.

Wilhelm Steinitz 12 évesen tanult meg sakkozni, de csak később, bécsi tanulmányai során kezdett el komolyabban érdeklődni iránta, amikor a játék – köszönhetően az amerikai sakkozó Paul Morphynak – újult népszerűségnek kezdett örvendeni. Amíg a bécsi kávéházakban játszott, úgy gondolta, a sakkozással pénzt is lehetne keresni. 26 éves korára bécsi bajnok és profi sakkjátékos lett. 1862-ben a londoni sakkversenyen Ausztriát képviselte, itt hatodik lett, és úgy döntött, Angliába költözik, ahol a világ legjobb sakkozói is élnek.

1866-ban legyőzte Adolf Anderssent, aki az 1862-es versenyen első lett, és az egyik legjobb sakkjátékosnak számított. Steinitz azt nyilatkozta, ez az esemény volt a világbajnoki címéhez vezető útjának első mérföldköve/kezdete, annak ellenére, hogy az időben még nem járt semmilyen cím sem a győzelemért. Anderssen 1879-ben következett halála után annak tanítványa, Johannes Zukertort lett Steinitz legnagyobb ellenfele.

A következő tíz évben nem sokat játszott: inkább a sakk elméletével foglalkozott. A sakk történetének ezen időszakában a játszmák a briliáns áldozatokról és nyertes támadásokról szólt. Steinitz azonban nem hitt az akkor népszerű stratégiában/módszerben: ragaszkodott azon elgondolásához, hogy nincs nyertes játék anélkül, hogy a vesztes valami hibát el ne követne.

Rámutatott arra, hogy ha a védekezéskor nem hibáznának, a remekül szervezett támadások sem hoznának győzelmet. Hangsúlyozta, hogy minden játszma egy logikai szerkezet mentén folyik, amelyben a sok kis előny/lehetőség egy nagy lépéselőnyhöz juttathat, és hogy a támadásokat nem a helyzeti előnyre kellene alapozni. Mindezen elméleteket a gyakorlatban is be akarta mutatni/bizonyítani akarta.

Az első hivatalos sakkvilágbajnokság 1886. január 11-én, hétfőn kezdődött az Egyesült Államokban (New Yorkban, St. Louisban és a döntőt New Orleansban játszották le). A szabályok szerint az nyert, aki előbb nyert tíz játszmát. Ez volt az első alkalom, hogy hatalmas kivetítőkön mutatták be a játékosok lépéseit a nézőknek, és egyből közvetítették Európába, ahol leginkább Zukertort támogatói voltak.

Steinitz érte el előbb a tíz játszmát Zukertort 5 győzelmével szemben, így ő lett az első hivatalos sakkvilágbajnok. Steinitz volt az első, aki pénzt is keresett a versenyein, de ez közel sem volt elég ahhoz, nyugodtan visszavonuljon. Kénytelen volt folytatni a sakkozást még sokkal a világbajnoki cím elnyerése után is. Végül idegösszeomlást kapott és élete hátralévő részét elmegyógyintézetekben töltötte.

Kapcsolódó linkek