Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1973. szeptember 22-én ért véget az Ejtőernyős Nemzeti Bajnokság

A versenynek a dunaújvárosi repülőtér adott teret.

Az öt napig tartó versenyt Oravecz Márton, az MHSZ Dunai Vasmű szervezetének titkára nyitotta meg. Köszöntötte a bajnokság hetven résztvevőjét, akik között ott állt az öttagú dunaújvárosi csapat is, a 670 ugrást végrehajtott Csernák Imrével az élen.

A versenyzők – már az új versenyszabályzat alapján – stílusugrásban, célbaugrásban és egy összetett gyakorlat végrehajtásában mérik össze tudásukat.

A győztesek között kilenc érmet, három serleget és több értékes díjat osztanak ki a küzdelem utolsó napján, szeptember 22-én, szombaton délután. Addig azonban napi kilenc órán át – reggel 8-tól délután 17 óráig – folyik a bátor sportolók viadala.

forrás: Dunaújvárosban zajlik a bátrak sportjának országos versenye in: Dunaújvárosi Hírlap, 1973. szeptember 18., 7.o.

 

A kisapostagi repülőtér A kisapostagi repülőtér

A bajnokságon városunkat öt I. osztályú ejtőernyős képviseli. A legrutinosabbat, Csernák Imrét az első tíz helyezett közé várjuk. Varjasi Miklósnak és Czenki Ildikónak, a válogatott keret tagjainak, valamint Simon Istvánnak és Wimmer Jánosnak alkalom lesz ez a verseny a tapasztalatszerzésre, tanulásra.

A bajnokság értékelése:

  • 700 méterről végrehajtott célbaugrás, személyenként tíz ugrással. Győztes az, aki a kör közepéhez legközelebb ér a célba.
  • A második versenyszám 2000 méterről 30 mp zuhanással történő stílus ugrás. Zuhanás közben a lehető legrövidebb idő alatt hat elemből álló gyakorlatot kell végrehajtani.
  • Az abszolút győztes, a két versenyszám győztese, a legkevesebb hibapontot szerző versenyző.

forrás: Ejtőernyős Nemzeti bajnokság in: Dunaújvárosi Hírlap, 1973. szeptember 11., 6.o.

Az Ejtőernyős Nemzeti Bajnokságot a mai napig megtartják: 2013-ban a békéscsabai repülőtéren tartották meg a kétnapos rendezvényt. A Dunaújvárosi (Baracs-Kisapostag) Repülőtér pedig 2012 óta rendezi meg a Baracs-Kisapostag Repülőnapot, ahol a különböző légibemutatók mellett sétarepülésre is lehetőségük volt a rendezvényre ellátogatóknak.