Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1854. október 16-án született Oscar Wilde

„Wilde legnagyobb műve minden bizonnyal saját maga volt”
„... Tudod, mi a különbség a műalkotás és a természet alkotása között? A szépség? Nem. A virág is lehet olyan szép, mint a művészi alkotás. A kettőt az különbözteti meg egymástól, hogy a műalkotás mindig egyedi. A természet újra és újra ismétli önmagát, mert az a célja, hogy semmi se pusztuljon el, amit egyszer létrehozott. Virágból azért van sok, mert egyik sem élhet többet egy napnál. A természet új és új formákat talál ki, alkot, és minden teremtményének létrehozza a párját. A tengeri szörny biztos lehet abban, hogy valahol, egy másik tengerben él egy hozzá hasonló bestia. Amikor Isten egy Nérót, egy Borgiát vagy egy Napóleont teremtett, mindegyikből egy másik példányt is adott. Lehet, hogy nem ugyanannak a kornak, de adott, ez kétségtelen. Az emberek ezt, sajnos, nem ismerték fel. A műalkotás azonban egyedi, ahogy maga a művészet is páratlan. Miért? Egyszerű: az egyetlen isten egyetlen eszméje az ember, az ember egyetlen eszméje pedig a művészet. A művészeté pedig az, amit létrehoz.”

(forrás: Wilde, O.: Oscar Wilde összes művei II. köt., Szukits, 2001, 478.o.)

 

 

„Azok közé tartozott, akik életüket könyveiknél fontosabb alkotásnak tartják. „Életéből akart költeményt teremteni, és ez a baja”, mondta egy kortársa. Az „Élet királya” kívánt lenni. Az előkelő londoni szalonok egy ideig mulattak a stilizált ruhájú, különcködő dandyn, első színdarabjainak sikere után azonban hódolva nyitották meg előtte kapuikat, és Wilde-et úgy adták kézről kézre, mint egykor Byront. De az angolok mindig bizalmatlanok a szellemes emberekkel szemben, és örültek, mikor végre is igazolva látták sejtelmüket, hogy valami nincs rendjén Wilde körül ..."

(forrás: Szerb A.: A világirodalom története. Magvető, 1980, 728.o.)

Wilde legismertebb, s egyben legnagyobb port kavart alkotása a Dorian Gray arcképe volt, amely először 1890-ben jelent meg egy angol irodalmi folyóiratban. „Noha a mű központi gondolatának az örök fiatalság iránti vágyat tartják, Wilde mégis nagy vihart kavart korának ellentmondásos témáiról – a homoszexualitás mellett a viktoriánus társadalom dekadenciájáról, a promiszkuitásról és a kor "hamis és perverz" erkölcseiről – papírra vetett gondolataival. A folyóirat szerkesztője, J. M. Stoddart így hát nemcsak, hogy cenzúrázta a tartalmat, de még azokat a részeket is kihúzta, amelyekben Dorian Gray kifejezi vágyait. A szövegből mindenfajta szexuális szín eltűnt, amelyet a társadalom "illetlennek" vélhetett volna. Az alkotás azonban így is botrányt keltett, és végül csak tovább "csonkítva" jelenhetett meg könyv formájában 1891-ben.

forrás: Dorian Gray arcképe - ahogy Oscar Wilde eredetileg elképzelte (mult-kor.hu)

Kapcsolódó linkek