Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1960. december 9-én új átkelőhajó indult Sztálinvárosban

„Munkába” állt a Kohász kishajó a Szalki-sziget és Szalkszentmárton között

„A régi pentelei révhez széles út vezetett a faluból. Az út a mai Aranyvölgyi út nyomvonalát követte, kis kitérővel fordult a posta felé, innen átmetszette a Vasmű úti épületek mögötti parksávot, követte az Eszperantó út nyomát, a Siklói út mélyútján áttörte a szakadó partot, mígnem kétszeri kanyar után érkezett a révház területére... A Pentele-Szalkszentmárton közötti rév 1928-ig működött ezen a helyen.”

Őri Zoltán: Hattyú vitte át az utasokat in: Dunaújvárosi Hírlap. 1998. 01. 20. 4.o.

 „A Víz-és Csatornaművek a napokban új kishajót szerzett be a dunai átkelés kulturáltabb lebonyolítására. A 40 személyes "Kohász" kishajó a Szalki-sziget és Szalkszentmárton között teljesít szolgálatot.”

Új átkelőhajó a Dunán in: Sztálinvárosi Hírlap 1960. 12. 09. 5.o.

„Mégiscsak szebb munka ez egy kicsit a többinél – már ami a környezetet illeti. Igaz, nem valami hosszújáratú ez a víziút: húszegynéhány perc alatt megfordul a két part között a jármű. A Duna hangulata mégis megkülönbözteti ezt a munkahelyet mondjuk a martin csarnokától, vagy egy szűk irodától – a felsorolás tetszés szerint kiegészíthető. Bár hozzátartozik, hogy csendesnek csak a két átkelés közti időben mondható a kishajó: a hathengeres dízel jóvoltából olyan dübörgés van itt, hogy egy menet alatt rekedtre ordítom magam.”

P.J.: Át a Dunán in: Dunaújvárosi Hírlap. 1982. 07. 27. 2.o.

„Mivel a Pentele híd átadása után drasztikusan visszaesett a forgalom az átkelőn, és sem a tassi holtágba járó horgászok, sem a hídon fizetendő útdíj miatt hátrányba került kisteherautós fuvarozók nem használták a kompot, a helyzet gyakorlatilag reménytelenné vált. A dunaújvárosi komp és a kishajó a révészekkel együtt most a szekszárdi Dunán dolgozik...”

Pekarek János: Rév nincs, csak révész in: Dunaújvárosi Hírlap. 2009. 01. 08.3..o.

Kapcsolódó linkek