Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1962. január 16-án alakult meg dunaújvárosi filmklub

A klub tagjai készítették az első dunaújvárosi filmhíradót.
„A Bartók Béla Művelődésházban január 16-án este fél 6 órakor megalakul a dunaújvárosi filmklub. A klub azokat tömöríti, akik kedvet éreznek a keskenyfilm készítéshez, vagy már eddig is foglalkoztak - természetesen amatőr módon – keskenyfilmezéssel.”

forrás: Filmklub alakul a Művelődésházban = Dunaújvárosi Hírlap 1962. 01. 12. 4.p.

„A filmesek hétről-hétre a város mindennapi életét, intézményeinek munkáját örökítik meg filmen. Az első felvételsorozat október első hetéről elkészült. Ebben többek között bemutatják, hogyan készülnek fel a dunaújvárosiak a télre. Filmre vették az építők őszi munkáját, a Vasmű most megnyílt önköltséges óvodájának belső életét és a napokban megtartott táncbemutatót is.”

forrás: Az első dunaújvárosi filmhíradó = Fejér Megyei Hírlap 1962. 10. 13.

„A kis társaság közel kétszáz munkaórájának eredménye, hogy elkészült az első dunaújvárosi filmhíradó. A Bartók Béla Művelődésházban született meg az ötlet, s Ősz Ferenc rendezői és a lelkes amatőr-filmesek, Cseh Tibor, Kohut László és Nagy Imre operatőri tevékenységével valósággá vált.”

forrás: Rózsa András: Filmjegyzet: Az első Dunaújvárosi Híradóról = Dunaújvárosi Hírlap 1962. 10. 19. 4.p.

A negyedik híradó már csak az operatőri munkáig jutott el. A munka nehézségeiről és ellehetetlenüléséről a Petőfi Rádióban beszéltek az alkotók.

forrás: Szabad idejében operatőr = Petőfi Rádió 1963. 08. 17. 21:46. h.

A dunaújvárosi híradó később újraéledt. „Öt esztendővel ezelőtt, 1972. november 11-én néhány korábbi, de sikertelennek bizonyult vagy rövid életű próbálkozás után megalakult a Rosti Pál amatőrfilm-stúdió – akkor még a Bartók Művelődési Központ Rosti fotóklubjának „leányvállalataként”...önállósult és gazdát is cserélt: 1974 ősze óta, mint a Munkásotthon amatőrfilm-stúdiója dolgozik...1975. November 11-én mutatta be a stúdió dunaújvárosi filmhíradójának első számát.”

forrás: Kemény Dezső: „Heten voltunk, mint a gonoszok...” Ötéves a Rosti amatőrfilm-stúdió = Dunaújvárosi Hírlap 1977. 11. 11. 5.p.

Kapcsolódó linkek