Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1542. február 12-e: Catherine Howard utolsó vacsorája

VIII. Henrik ötödik feleségét másnap kivégezték.

ifj. Hans Holbein festménye 
Catherine Howardról ifj. Hans Holbein festménye
Catherine Howardról
Catherine Howard, Boleyn Anna unokatestvére Klevei Anna, VIII. Henrik negyedik feleségének udvarhölgyeként került a királyi udvarba, s a feleségeket gyors ütemben fogyasztó Henrik hamar felfigyelt rá. 1540. július 28-án, miután sikeresen érvénytelenítette házasságát Lady Annával, elvette a nála közel harminc évvel fiatalabb Catherine-t.

„VIII. Henrik bolondulásig szerette Katherine Howardot, egyetlen „pirosló rózsáját tövisek nélkül”. Most, hogy feleségül vette az ártatlan ifjú virágszálat (Katherine a koronás rózsát választotta jelképéül), a király szinte le sem bírta venni róla a kezét. A fiatalasszony szüntelen, nyilvános becézgetéséből nem egy szemtanú arra következtetett, hogy Henrik király ezt a feleségét jobban szereti a „többinél”.”

Catherine Howard múltja azonban nem volt makulátlan. Norfolk hercege, Catherine nagybátyja és mások igyekeztek legalább egy időre eltitkolni az ifjú királyné szerelmi ügyekben szerzett tapasztalatait, azok mégis napvilágra kerültek. Thomas Cranmer canterbury érsek 1541. „november 2-án a király kezébe csúsztatta a Lascelles vádjait tartalmazó okmányt.

A király az első pillanatban „nagyon megrökönyödött”. „Olyan gyengéden szerette a királynét”, hogy hirtelenjében őszintén azt hitte, az irat nem más, mint hamisítvány. (…) VIII. Henrik az egyébként szinte rögeszmésen gyanakvó ember, semmiféle titkos gyanút nem táplált ifjú felesége iránt. Vagy azért, mert őszintén boldognak érezte magát vele, vagy mert lelke mélyén önmagát is áltatta (vagy a kettő együtt).” A királynak, aki élete eddig ötven éve alatt már négy feleséget sikerült elfogyasztania, szembe kellett nézni fiatal felesége házassági előtti életével és házasságtörésével is. Catherine első szerelmét, a szeretőjét, néhány udvarhölgyét és rokonát megkínozták, kivégezték.

Catherine Howardot november 12-én börtönbe vitették, s házasságtörés vádjával halálra ítélték. Február 12-én a londoni Towerben fogyaszthatta el utolsó vacsoráját; másnap reggel lefejezték: „kivégezték – simán – ugyanazon a tönkön és ugyanott, ahol unokanővérét, Anne Boleynt valamivel kevesebb, mint hat éve.”

(forrás: Fraser, A.: VIII. Henrik hat felesége, Európa, 1996, 486-557.o.)

Kapcsolódó linkek