Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1998. július 14-én halt meg Richard McDonald

Testvérével a világ egyik legsikeresebb étteremláncának alapítója.

A világ egyik legnagyobb gyorsétterem láncát bátyjával, Maurice McDonald és Ray Krockal alapították meg. A testvérpár 1940-ben San Bernardinóban nyitották meg első McDonald's éttermüket – s 1953-ban elkezdték az étteremlánc kiépítését. 1954-ben csatlakozott hozzájuk Ray Kroc, aki házaló ügynökként tért be először éttermükbe, s közösen megalapították a McDonald's Corporationt.

Először az étterem szervezeti felépítése, majd később az egész koncepció egységes lett a különböző McDonald's-okban. Saját külső design-t alakítottak ki: az épületek két oldalán egy-egy sárga boltív, köztük egy pink neonreklám, és ha az egészet megfelelő szögből nézte az ember, a boltívek egy nagy M-et formáztak.

Ma is ez az étteremlánc egyik sajátossága – a másik fontos ismertetőjegyük pedig a bohóc, Ronald McDonald. Az étteremlánc eddigi több mint 60 éve alatt a McDonald's sokat változott, fejlődött – de a népszerűség mellett botrányok is történtek a gyorsétterem-lánc történetében. 1982-ben 47 ember kapott ételmérgezést – az ok E. coli baktérium volt. A McDonald's-ot több kritika is érte: többek között az ételek minősége, az étterem szervezeti felépítése, üzletpolitikája miatt. 1996-ban a McDonald's megfenyegette az angol „McMunchies” szendvicsbár tulajdonosát, hogy feljelenti védjegyük jogosulatlan használatáért.

Egy Skóciában élő nyugdíjas tanár, Ronald McDonald, és a McDonald klán első feje is felháborodott a McDonalds's ezen lépésén, hogy globális „tulajdonjogot” akar a „Mc” előnév és a „McDonald” név fölött, amely évszázadok óta volt ír és skót családok neve. 1997-ben tört ki az ún. „McLibel” ügy, amely 10 éven át húzódott a vállalat és a Greenpeace között, akik egy hat oldalas szórólapban hívták fel a figyelmet a McDonald's „titkaira”.

Az étteremlány sikere, terjeszkedése mindmáig töretlen: ma már több mint 34 ezer éttermet működtetnek 118 országban. A szolgáltatásaik fejlődnek, lépést tartanak az igényekkel (tájékoztatnak arról, melyik étel mennyi kalóriát tartalmaz, wifi az éttermekben, házhoz szállítás, ajándék játékok, stb.). Az első magyarországi McDonald's 1988. április 29-én nyílt meg Budapesten.

Kapcsolódó linkek