Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1993. október 31-én halt meg Federico Fellini

"Ebben a szakmában az ember vagy Fellini, vagy senki"

Az olasz filmrendező és forgatókönyvíró, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja. Apja ügyvédnek szánta, őt azonban az újságírás vonzotta. Firenzében, majd Rómában képregényeket rajzolt, különböző szerkesztőségekben dolgozott. A háború végéig több forgatókönyv társszerzője. 1943-ban feleségül veszi Giulietta Masinát.

Mesterének Roberto Rossellinit tartja, 1944 és 1953 között csaknem minden filmjében közreműködik. A közös munka és barátságuk hatására érlelődik meg benne az elhatározás, hogy filmrendező lesz.

Első filmjét, A varieté fényei-t Alberto Lattuadával együtt rendezi 1950-ben. A már egyedül készített A fehér sejk (1951) a szórakoztató- ipar hamis mítoszát leplezi le, a sok önéletrajzi elemet tartalmazó A bikaborjak (1953) pedig a vidéki ifjak felszínes életformáját mutatja be, mély együttérzéssel.

 

 

A nemzetközi elismerést az Országúton című film hozta meg számára 1954-ben. Az ember megválthatóságába vetett hitet sugárzó trilógia első darabjában az őszinteség és tisztaság poétikusmegtestesítője Gelsomina, Giulietta Masina felejthetetlen alakításában.

Az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, később a Fellini-Róma és az Amarcord új utat jelöltek ki a filmművészetben. Filmjeiben a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé. Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és kisszerűséget szeretetteli, gyakran harsány humorral jelenítik meg.

Talán nincs is még egy olyan rendező a filmvilágban, akinek alkotásai annyi személyes élményből és emlékből épülnének fel, mint Federico Fellini.1993-ban életművéért Oscar-díjat kapott.

Kapcsolódó linkek