Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1961. április 17-én kezdődött a disznó-öbölbeli invázió

Kuba győzelmet aratott az Egyesült Államok próbálkozása felett.

1959-ben a nyíltan szovjet-barát Fidel Castro jutott hatalomra, amit az Egyesült Államok nem fogadott nagy örömmel. Az USA akkori elnöke, Eisenhower „felhatalmazta a CIA-t, hogy megbuktatására készítsen elő egy – álcázott – hadműveletet.” Az általa elindított, de végül Kennedy elnök ideje alatt végrehajtott „inváziót”, Castro megbuktatását a forradalmi Kubából az Államok területére menekült kubaiak révén kívánta elérni.

A CIA emberei „Guatemalában kubai emigránsokat képeztek ki egy invázióra, emellett számos akciócsoport kezdett diverziós tevékenységeket a szigeten. Camagüeyben ellenállási gócok alakultak, Las Villas hegyeiben egy CIA által felkészített gerillacsoport kezdett harcolni. Kennedy kérésére, aki látványos akciót igényelt, kijelölték a kb. 1500 fős emigráns expedíció partraszállásának helyét is a Disznó-öbölben, Playa Girónnál (Matanzas tartomány), s megkezdődött az invázió előkészületeként Havanna és a vidéki ipar és bányaüzemek bombázása.

A washingtoni kormány április 3-án „fehér könyvet” adott ki, azzal vádolva Kubát, hogy annak kormánya „egyértelmű és közvetlen veszélyt” jelent Amerika számára. Erre válaszul azonban a kubai felkészülés is elkezdődött. 1961. április 15-én légitámadás kezdődött Havanna ellen, 16-án megsemmisült a kubai légierő jó része, a következő napon pedig Playa Girónnál 1500 főnyi fegyveres csoport lépett partra. Tervük az volt, hogy hídfőállást képezve a szigeten egy emigrációs kormány megalakulását jelentik be, amely az Egyesült Államok katonai támogatását kéri Castro ellen.

Április 17-e és 21-e között Fidel Castro vezetésével azonban a hadsereg modern, közben érkezett szovjet és csehszlovák fegyverekkel, tankokkal felszerelt néhány egysége és a több tízezres milícia felszámolta a meglehetősen öntelt és nagy népi támogatásra számító ellenforradalmi egységeket.”

(forrás: Anderle Á.: Kuba története. Akkord, 2004, 124.o.)

Az USA megszégyenült, Castro politikai presztízse megugrott: kijelentette, hogy Kuba „felsorakozik a kommunista nemzetek mellé”. Hruscsov pedig rakétákat kezdett telepíteni az országba, mire az Egyesült Államok tengeri blokádot rendelt el, az események egyenesen vezettek az 1962-es kubai rakétaválsághoz, a második világháború utáni legveszélyesebb, nukleáris háborúval fenyegető konfliktushoz.

Kapcsolódó linkek