Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Június 26-a: kábítószer-ellenes világnap

1987 óta a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem napja
Ezt a napot az ENSZ egy 1987. december 7-én kelt határozatában jelölte ki, hogy a tudatmódosító szerekkel történő visszaélés és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni harcra hívják fel a figyelmet minden évben 1988 óta. Lin Zexu emlékére döntöttek e nap mellett: 1839. június 26-án felszámolta az ópiumcsempészést Humenben: 1,2 millió kg ópiumot semmisített (amelyet a britek hoztak be hajón a birodalomba) meg nem sokkal azelőtt, hogy Kínában kitört volna az első ópiumháború.

A kábítószerek, pontosabban a pszichoaktív szerek használata több ezer évvel ezelőtt kezdődött; az ópiumfogyasztásának például külön kultúrája alakult ki. Rengeteg fajtáját ismerik és használják világszerte. Vannak veszélyesek, s kevésbé veszélyesek; vannak, amelyeket gyógyászati célra is használnak (pl. morfium, marihuána). Akárcsak minden más szenvedélybetegségnél, itt is függőség alakulhat ki: egészségkárosító és tudatmódosító hatása miatt azonban nem csak illegális (legnagyobb részük), hanem veszélyes is.

A kábítószerek fogyasztása elleni küzdelem során jogszabályokat alkotnak, egyezményeket kötnek, külön szervek, szervezetek alakultak. Ezek egyike az UNODC, az ENSZ szakosított szervezete, amely éves jelentéseket, statisztikákat is készít. Adatai szerint 2010-ben nagyjából 167 és 315 millió, 15-64 közötti személy használhatott tiltott tudatmódosító szereket. A használt szerek megoszlása alapján úgy látszik, többen fogyasztanak kannabiszt, opioid- és opiát-származékokat, azonban a kokain, amfetamin- típusú és az ecstasy-k csoportjába tartozó tudatmódosítók használata csökkent. Számításuk szerint a kábítószer-használathoz közvetlenül köthető halálozások becsült száma abban az évben 211 ezer fő körül alakult.

Kapcsolódó linkek