Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1911. július 24-én fedezték fel a Machu Picchut

Az inkák egyik legszebb és legtitokzatosabb városa.

1911-ben a Yale Egyetemen expedíciót szerveztek Peruba, a hajdani Inka Birodalom nagy városának, Vilcabambának megtalálására. A csapat vezetője, az amerikai történész és régész Hiram Bingham egy helyi földműves, Melchor Arteaga segítségével találta meg a romokat, amiről azt hitte, hogy a hőn keresett város az – azonban egy évvel később kiderült, hogy nem a keresett város romjait találta meg. Nem tudván, mit is fedeztek fel, egy évvel később a helyet Machu Picchu-nak („Öreg Csúcs”) nevezték el a közeli hegy, Huayana Picchu után.

A rejtett város körül még a mai tudomány számára is rengeteg kérdés merül fel. Feltehetően a 15. század közepén épült város körülbelül ezer embert is be tudott fogadni, mégis alig egy évszázadra rá lakói elhagyták. Hogy miért, nem tudni, a spanyol konkvisztádorok valószínűleg nem találták meg a várost, hogy elüldözték volna onnan őket. Három oldalról meredek emelkedő védi a támadások ellen, a negyedik oldalon pedig egy hegy magasodik. Hogy miért építették az Andok hegyeibe, több mint 2400 méterrel a tengerszint fölé az erődvárost?

A legenda szerint „Machu Picchu felépítését Pachakuti, az Inka birodalom egyik legsikeresebb uralkodója rendelte el, azzal a nem titkolt céllal, hogy legyen végre egy szent hely, ahol méltó körülmények között randevúzhat isten-társaival. Az építési paranccsal azonban szinte lehetetlen feladat elé állította mérnökeit, kiknek egy vad és alig megközelíthető hegyfokon kellett megvalósítaniuk királyuk álmát.” A helytető-hegyoldal beépítése az inkák mérnöki, építészeti szakértelmének bizonyítéka. Az olykor hatalmas köveket úgy illesztették össze (estenként kezdetleges szerszámokkal faragták meg), hogy kötőanyag nélkül is stabilan megálljon.

A lépcsőzetes kialakítású város teraszain lehetőség volt növénytermesztésre is, az egyes szinteket falakkal támasztották meg. A nagy esőzések hozta csapadék miatt nem egyszer megindulhatott a hegyoldal is – de ezt is ügyesen megoldották egy olyan csatornarendszerrel, amelynek köszönhetően bármennyire is esik, nem marad tócsa a felszínen. „Teraszai között elszórva titokzatos építmények állnak: varázslatos templomok, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a Nappal, aztán egy fenséges kőpalota, amelyet mintha óriások építettek volna.” Mára a területet megtisztították, felújították, s turisták által is látogathatóvá vált. Megközelítése nem könnyű (több napos gyalogúton, vagy levegőből), de megéri a fáradtságot, ha az ember a város romjai között sétálhat, s elébe tárul a táj. 1983 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, mint természeti és kulturális érték.

forrás: Ősi város a felhők felett – Machu Picchu (National Geographic Magazin)

Kapcsolódó linkek