Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1768. december 6-án jelent meg az Encyclopaedia Britannica

Széles körben a legelismertebb tudományos alaposságú enciklopédiának tartják.

Az Encyclopaedia Britannicát először Edinburghban adták ki 1768 és 1771 között, a népszerűségével együtt a méret is nőtt, 1801-ben a harmadik kiadás már húsz kötetes volt. A javuló pozíciónak köszönhetően sikerült elsőrendű szakértőket toborozni, a 9. (1875-1889) és a 11. (1911) kiadás a tudományosság és az irodalmi stílus mérföldköveként van nyilvántartva.

A 11. kiadástól kezdve a Britannica az érthetőség érdekében rövidíteni és egyszerűsíteni kezdte cikkeit, így az észak-amerikai piacot is tudta bővíteni. 1933-ban a Britannica elsőként vezette be a folyamatos revízió politikáját, mely szerint az enciklopédiát folyamatosan újranyomják és minden egyes cikket rendszeresen frissítenek.

A híres enciklopédiát egykor ügynökök árusították és bizonyos presztízst jelentett, ha megvolt az összes kötet. Sokan hónapokig fizették a kötetek árát. Ez az időszak azonban elmúlt. Ma már az internet és főleg a Wikipedia teljesen átvette a hatalmat a nyomtatott enciklopédiák elől.

A tízezrek által szerkesztett Wikipedia most már elérte azt a szintet, amelyet egy enciklopédiának el kell érnie, egyre többször hitelesnek tekintik még akadémikusok is. Angol nyelven nagyjából négymillió szócikke van, olyan területekről is, melyeket nem említenek az Encyclopedia Britannicában.

Érdekességek az 1768-as első kiadásból

Nő: az ember nősténye (female of man) – talán a legrövidebb szócikk a Britanicában.

Embrek és szörnyek: az emberi fajt öt alfajra osztották, ezek az amerikai, európai, ázsiai, afrikai és szörnyek.

Csokoládé: a csokoládé luxuscikk volt, ráadásul kakaó- és csokoládépasztát tilos volt importálni. De otthon lehetett főzni, ha előtte értesítették a helyi hatóságokat.

Ausztrália és Új-Zéland: bár már tudtak a létezésükről, nem szerepelt az enciklopédáiában egészen a kolonizációig.

Kalifornia: Calliforniaként szerepel, két l-lel.

Naprendszer: ekkor még csak hat bolygóról tudnak: az Uránuszt, Neptunuszt és a Plútót még nem fedezték fel.

forrás: index.hu

Az Encyclopedia Britannicát utoljára 2010-ben nyomtatták ki nyolcezer példányban, ebből csak négyezret adtak el. A maradékot egy raktárban őrzik, amíg valaki megveszi. Az utolsó kiadásnál négyezren segédkeztek. A legtöbb enciklopédiát 1990-ben adták el, akkor 120 ezer darab talált gazdára az Egyesült Államokban.