Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2013. február 28-án mondott le XVI. Benedek

Ő az első modern pápa, aki saját döntéséből vonult vissza a római egyházfői tisztségből.

Az idők folyamán 267 pápa „és 39 ellenpápa uralkodott (ellenpápának nevezzük azokat az egyidejűleg megválasztott rivális pápákat, akiknek megválasztását különböző okokból érvénytelennek tartották). 78 pápát avattak szentté – valamint, különös módon, két ellenpápát is. Nyolc pápát nyilvánítottak boldoggá. Az egyházat 77 római, 100 olasz, 14 francia, 11 görög, 7 német, 6 szír, 3 szicíliai, 2 szárd, 2 spanyol, 2 afrikai, 1 angol, 1 holland, 1 portugál és 1 lengyel [valamint 1 argentin] pápa kormányozta. Közülük 22-en voltak szerzetesek, 16-an kolduló rendi barátok, ketten világiak és egy remete is akadt.” Öten „lemondtak, ötöt bebörtönöztek, négyet meggyilkoltak, egyet nyilvánosan kivégeztek, egyet letettek trónjáról, és egyet nyilvánosan megkorbácsoltak. Egy pápa csata közben szerzett sebeibe halt bele, egy másikra pedig ráesett a mennyezet és agyonzúzta. Uralkodásuk kezdetének és végének változatossága önmagában is rabul ejti a képzeletet.”

(forrás: Maxwell-Stuart, P.G.: Pápák krónikája. Móra, 2007, 7.o.)

 

IX. Benedek pápa IX. Benedek pápa VI. Gergely pápa VI. Gergely pápa V. Celesztin pápa V. Celesztin pápa XII. Gergely pápa XII. Gergely pápa

 

Mikor egy pápa meghal (vagy visszavonul), a bíborosokból álló pápai konklávéé a feladat, hogy a jelöltek közül megválasszák az utódot (titkos szavazás, kétharmados többséggel, s a sikeres döntést a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló fehér füst jelzi). Róma választott püspökei rendszerint halálukig viselték a tisztséget (Szent Péter utódaitól elvárják, hogy egészen halálukig hivatalban maradjanak) – azonban voltak kivételek, amikor ők vonultak vissza (ennek igen komoly szabályai vannak, bizonyítani kell, hogy önként döntött így). Mikor 2013. február 28-án a 86 éves XVI. Benedek pápa (idős korára és megromlott egészségére hivatkozva) bejelentette visszavonulását, sokakat meglepett – nem volt rá példa az elmúlt 600 évben.

 

A krónikák szerint IX. Benedek meg kívánt nősülni, és ezért mondott le 1045-ben (bár később igyekezett visszatérni); és az őt követő VI. Gergely pápa egy évvel később szintén megvált hivatalától. V. Celesztin pápa mindössze öt hónapig tölthette be tisztségét, amikor 1294-ben – belátván, hogy nem alkalmas a római egyházfő szerepére – visszavonult. XII. Gergely pápa pontifikátusa idején két ellenpápa is uralkodott: 1415-ben azzal a feltétellel vonult vissza, hogy az egyik ellenpápa, XIII. Benedek is lemond. Ezzel a tettével hatalmas lépést tett a teljes egyházszakadás megakadályozására.

Kapcsolódó linkek