Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1898. június 17-én született M. C. Escher

A holland grafikust a "virtuális valóság" egyik szülőatyjának tekinthetjük.

„Escher művészete, nem mindennapi vizuális fantáziája napjaink számítógépes geometriai transzformációihoz is ötleteket ad. Műveit szemlélve a legtöbbször igen alaposan el kell gondolkodni azon, hogy mit ábrázol a kép, és honnan kell nézni a megjelenített alakzatot ahhoz, hogy épp úgy lássuk, ahogy a művész lerajzolta. Sok munkájának alapja a "lehetetlen háromszög", amely három négyzet keresztmetszetű gerendából áll, melyek derékszögben kapcsolódnak egymáshoz. M. C. Escher szerint: "Ha ennek a konstrukciónak minden részét nyomon követjük a szemünkkel, egyetlen hibára sem lelünk. Mégis lehetetlen az egész, mert a szemünk és a tárgy közötti távolság interpretációja során változások lépnek fel. "

forrás: bomon.hu

M. C. Escher M. C. Escher Rajzoló kezek Rajzoló kezek Belvedere Belvedere Emelkedés és ereszkedés Emelkedés és ereszkedés  

Maurits Cornelius Escher számára a geometriai és matematikai problémák vizuális megjelenítése mindig fontos volt. Már diákkorában foglalkoztatták a szimmetriák és tükröződések különféle csoportjai. Az 1920-as években és az 1930-as évek elején Escher Rómából kiindulva számos utazást tett Olaszország vidékein, és a meglátogatott helyszínek feltűnnek fametszetein és litográfiáin is. A formákban gazdag tájak, illetve az itáliai városkák építészeti gazdagsága és szerkezetük tagoltsága annyira lenyűgözték, hogy elsősorban a látvány megörökítésére koncentrált.

 

Az itáliai élmény elemei, elsősorban építészeti motívumai azonban sokáig, voltaképpen élete végéig kísérték, és megjelentek azokon a műveken, amelyekből az úgynevezett „lehetetlen konstrukcióit” (három dimenzióban elképzelhetetlen, csak két dimenzióban megépíthető épületek) létrehozta. Az ötvenes években kezdte megismerni a világ, méltatást publikált műveiről a Time és a Life magazin, amerikai egyetemeken tartott előadást, múzeumok vásároltak a munkáiból, filozófusok hivatkoztak rá, albumai jelentek meg Európában és az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó linkek