Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1890. április 15-én született Percy Shaw

Az angol üzletember találmánya, a macskaszem forradalmasította a közlekedésbiztonságot.

Shaw 13 évesen kezdett el dolgozni egy ruhagyárban, majd több, szaktudást nem igénylő mérnöki munkát kezdett végezni. Az első világháború idején apjával közös saját üzletükben dolgozott, ahol a lőszergyártásban használt kisebb eszközöket javították. Apja halála után saját üzletbe kezdett mint közúti vállalkozó, ahol haláláig utak, járdák rendbetételével, javításával – valamint a macskaszem gyártásával foglalkozott.

 

A fényvisszaverő útjelző eszköz, a macskaszem ötletének megszületéséről több történet is született. Az egyik szerint Shaw egy éjszaka egy veszélyes útszakaszon (az út egyik oldalán egy meredek lejtő volt) vezetett éppen hazafelé, amikor az út mentén meglátott egy macskát, amelynek szeme visszaverte autójának fényszóróinak fényét: ennek köszönhetően nem tért le az útról. Egy másik ismert verzió szerint az 1930-as években sokan úgy vezettek, hogy a villamossínekről visszaverődő fény segítségével tájékozódtak, merre halad az út. Egy este azonban Shaw-nak ez sem volt segítség, mert útfelújítás miatt felszedték a síneket. Ekkor jutott eszébe egy olyan fényvisszaverő eszköz szükségessége, amely az útburkolaton elhelyezve mutatja az utat, segíti a biztonságosabb közlekedést.

 

De bármelyik is legyen az igazi történet, Shaw hamar felismerte, szükség van valamilyen fényvisszaverő eszközre a közúti közlekedéshez. Éveket töltött azzal, hogy kifejlessze a macskaszemet. Több követelménynek is meg kellett felelnie: az eszköznek elég fényesnek kellett lennie ahhoz, hogy megvilágítsa az utat éjszaka, és működjön mindenféle időjárási körülmények között; emellett elég robusztus legyen, hogy elbírja a rajta áthaladó autókat és nehezebb járműveket. Az alakját is úgy kellett kialakítani, hogy a járművek könnyen átmehessenek rajta; valamint karbantartását is a minimumra kellett csökkenteni (öntisztítónak alakította ki egy későbbi átalakítás során). Az eredmény egy olyan rugalmas gumiból készült eszköz lett, amelynek mindkét oldalán két-két üveg helyezkedik el, és azt egy, az aszfaltba süllyesztett öntöttvas alapba helyezték el (Richard Hollins Murray 1927-ben kifejlesztett tükröző lencséjének szabadalmán alapszik).

 

1934-ben szabadalmaztatta találmányát, a macskaszemet. Egy évvel később megalapította cégét, a Reflecting Roadstuds Ltd-t a gyártására. Eleinte nem volt nagy forgalma... 1936-ban, hogy felhívja a figyelmet a macskaszemre, a saját költségén 50 darabot helyezett el egy veszélyes útszakaszon: ennek köszönhetően az itteni balesetek száma látványosan visszaesett. Azonban még így sem volt elég megrendelés: változást a második világháború hozott. Ekkor még veszélyesebb volt az éjszakai közlekedés, hiszen a kormány gyakran elsötétítést rendelt el a német bombázók elkerülése érdekében. A gyár fénykorában 130 embert foglalkoztatott és több mint egy millió macskaszemet szállított a világ minden részébe.

 

Percy Shaw 1965-ben találmányáért a Brit Birodalom Rendjének tagja lett. Kollégáival együtt az évek folyamán többször is fejlesztettek az eredeti szabadalmon, amikor újabb anyagok vagy gyártási módszerek jelentek meg. A macskaszem sokat tett azért, hogy a közúti közlekedés biztonságosabb legyen, és több ezer ember köszönheti az életét ennek az eszköznek.