Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1994. augusztus 13-án halt meg Örsi Ferenc

Leghíresebb műve a filmsorozatban majd regényben is megjelent A Tenkes kapitánya.

Örsi Ferenc leghíresebb műve a filmsorozatban majd regényben is megjelent A Tenkes kapitánya.

A Tenkes kapitánya  című 13 részes fekete-fehér magyar televíziós sorozat 1963-ban készült el, melyet 1964-ben mutattak be. A tévésorozatot Fejér Tamás rendezte, zenéjét pedig Vujicsics Tihamér komponálta. Ez volt a Magyar Televízió első és egyik legsikeresebb filmsorozata.

A sorozat a magyar televíziózás hajnalán készült, költségvetése igen szűkös volt, ami időnként a jeleneteken is nyomott hagyott. A film sikerén felbuzdulva Örsi Ferenc azonos címen ifjúsági regény formájában is feldolgozta a történetet, szinte azonnal a forgatókönyv megírása után.

 

 

A sorozat a dicsőséges Rákóczi-szabadságharc idején játszódik Dél-Baranyában. Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros parancsára a furfangos Eke Máté összegyűjti a szegényeket. A Villányi-hegységben lévő tenkeshegyi pincékben felütött tanyájukról indulnak a labancok elleni portyákra, sok borsot törnek a siklósi labanc ezredes orra alá.

Az egyes, gyakran kacagtató, mulatságos kalandokat a kb. félórás epizódok tartalmazzák, igen beszélő címekkel. A kuruc csapat jóformán maroknyi, de mivel a nép segíti őket, könnyűszerrel győzik le a jól felfegyverzett labancokat. Tenkes kapitánya amolyan Lúdas Matyiként mindig túljár az ezredes eszén. S megismerhetjük még Veronikát, a kapitány szívbélijét, akit a pénzsóvár és császárbarát Dudva kocsmáros eljegyez, de a kurucok megmentik a kényszerházasság elől.

Végül a kurucok Máté vezetésével elfoglalják a siklósi várat. A történet jól végződik, mindenki megkapja azt, amire vágyik. Eke Máté csatlakozik csapatával Béri Balogh Ádám seregéhez, s ő lesz Siklós várának parancsnoka a regényben.

forrás: wikipedia.hu

Kapcsolódó linkek