Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1927. június 14-én halt meg Jerome K. Jerome

A középső nevét Klapka György tiszteletére kapta.

Jerome K. Jerome művei rendkívül vidámak, az események mulatságosak és egészséges iróniával fűszerezettek és a történeteken keresztül bepillantást nyerhetünk a viktoriánus Anglia világába. Érdekesség, hogy az író édesapja, Jerome Clapp, később Jerome Clapp Jerome-ra változtatta meg nevét, s fiát is így jegyezték be, a középső nevét később változtatták meg Klapkára a száműzött magyar tábornok tiszteletére.

"... a Három ember egy csónakban (ráadásul egy kutya) tele van mókás betétekkel, legyen szó sajtról, kényeskedő hölgyekről, kocsmákról, korai kelésről, hajnali megmártózásról a hideg folyóban, stb. A három főszereplő még nem annyira lökött, mint mondjuk Wodehouse alakjai - hétköznapi fiatalok ők, akikre még az sem igaz, hogy mindig történik velük valami borzasztóság. Egyszerűen csak nyitott szemmel járnak a világban, fogékonyak a lustaságra (ha munkáról van szó), és nem restek megváltoztatni véleményüket, ha úgy hozza a helyzet."

(forrás: ekultura.hu)

 

Részlet a Három ember egy csónakban című regényből:

„Túlságosan sok a szag a sajt közelében.

Emlékszem rá, hogy egyszer egy barátom Liverpoolban néhány kerek sajtot vásárolt. Nagyszerű friss sajt volt, amely garantáltan elment három mérföldre is, vagy akár megrogyasztott volna egy embert kétszáz yard távolságból. Abban az időben éppen Liverpoolban voltam, s a régi cimborám megkért, ha nincs ellenemre, vigyem a sajtot magammal Londonba, mert ő egy-két napig még nem jöhet, és azt hiszi, hogy nem szerencsés a sajtot tovább magánál tartania.

- Nagyon szívesen, édes öregem – válaszoltam –, nagyon szívesen.”

Kapcsolódó linkek