Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1981. augusztus 12-én halt meg Henry Fonda

Hollywood nagy kedvence 77 évesen kapta meg az Oscar-díjat

„Henry Fonda az amerikai eszmény megtestesítője, az erős, de nemes, független, de mégis társaival törődő, gyakorlatias, de optimista és bizakodó karakter megtestesítője volt, nem véletlenül játszotta feltűnően gyakran az Egyesült Államok elnökét. (Egy nyilatkozata szerint „valójában unalmas ember vagyok, nem az igazi Henry Fonda.

Senki sem lehet az, senki sem lehet annyira tisztességes".) Élete során száznál is több filmben szerepelt, romantikus hőst és komikus figurát, hidegvérű gonosztevőt és biztos kezű seriffet ugyanolyan meggyőzően alakított. A színészi vér nem vált vízzé, hiszen a Fonda-klán ma is jelen van Hollywoodban: fia, Peter a Szelíd motorosok című filmmel alapozta meg karrierjét, lánya Jane a filmek mellett az aerobic kitalálójaként és Ted Turner médiamágnás volt feleségeként is ismert, a Fonda nevet a filmvilágban unokái közül Bridget viszi tovább.”

forrás: Huszonöt éve halt meg Henry Fonda

 

Érik a gyümölcs (1940) Érik a gyümölcs (1940) Volt egyszer egy vadnyugat (1968) Volt egyszer egy vadnyugat (1968) Az aranytó (1981) Az aranytó (1981)
 

Henry Fonda, Hollywood egyik legnépszerűbb színésze eredetileg a Minnesotai Egyetemen tanult újságírónak, ahonnan azonban kibukott. Visszatérve otthonába kezdett szabadidejében színészkedni, majd az 1920-as évek végétől már teljes munkaidőben színészkedett. Áttörést 1934 hozott a számára, amikor a Broadwayen lépett fel – egy évvel pedig később Hollywoodba költözött, ahol megkezdte a közel fél évszázados filmes karrierjét.

A kritikusok dicsérték a John Ford rendezte A fiatal Lincoln (1939) megformálásárt, és egy évre rá a legjobb színész Oscar-díjára nevezték Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének megfilmesítésében nyújtott munkájáért. Szerepelt romantikus vígjátékokban, filmdrámákban, történelmi- és kalandfilmekben, a háborús és westernfilmek népszerű szereplője volt.

Játszott többek között a Háború és béke (1956), a Tizenkét dühös ember (1957), A leghosszabb nap (1962) és Volt egyszer egy Vadnyugat (1968) című filmekben. 1982-ben Oscar-díjat nyert Az aranytó című filmdráma férfi főszerepéért (ezzel ő lett a legidősebb színész, aki Oscar-díjat nyert). Betegsége miatt a díjat lánya, Jane Fonda vette át helyette, s nem sokkal később Los Angeles-i otthonában halt meg.

Kapcsolódó linkek