Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1911. szeptember 19-én született William Golding

„Az ember úgy termeli ki a gonoszságot, mint mézet a méh."
William Golding édesapja tanár volt, tankönyvek szerkesztésével foglalatoskodott. Fia számára a mindenttudás megtestesülését jelentette. Az író, apja kívánságának megfelelően az oxfordi egyetemen tanult természettudományt, de csak később fordult az angol irodalom felé.
Pedagógia diplomájának megszerzése után nem sokkal 1939-ben Golding megnősült és Lailsburyben kezdett tanítani. A haditengerészetnél töltött éveit leszámítva egészet 1961-ig tanított ebben az iskolában. William Golding 1963-tól egészen az írásnak szentelte magát.

 

Az angol tanárembert 1954-ben A legyek ura című regénye egy csapásra világhírűvé  tette. "Mi történik egy csapat, a kamaszkor küszöbén álló kisfiúval, ha biztonságos otthonuktól távol, egy lakatlan szigeten találják magukat, és fogalmuk sincs, mihez kezdjenek? Ezt a történetet már Jules Verne is papírra vetette, csak teljesen más oldalról közelítette meg a helyzetet.

 

Nyilván az is sokat számít, hogy mely korban születik meg a történet: Verne regénye (a Kétévi vakáció) egy csodálatos mese a heroizmusról, a kitartásról és a kalandról. Ezzel szemben A legyek ura egy sokkal realistább, kegyetlenebb történet, melyen látszik, hogy már jóval Freud munkássága után, az ő elméleteinek ismeretében született meg. Golding sokkal kiábrándultabban gondolkodik az emberiségről, és biztos benne, hogy az ösztönök bármikor legyőzhetik az értelmet egy váratlan helyzetben."

(forrás: filmkultura.hu)

1963-ban Peter Brook, 1990-ben Harry Hook készített filmet A legyek ura című regényből. 1983-ban ő kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Az angol királynő 1988-ban ütötte lovaggá.

Kapcsolódó linkek