Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1961. június 17-én megnyílt a szabadtéri Parkmozi a Vidám Parkban

„Új kulturális létesítménnyel bővült városunk. Szombaton este fél 9-kor nyílik a Vidám Parkban az 1000 férőhelyes szélesvásznú Park-mozi.” Sztálinvárosi Hírlap, 1961.06.16., 6.p.

„Megnyílt és nagy látogatottságnak örvend a szélesvásznú Szabadtéri mozi a Vidám Parkban. Már az első alkalommal mintegy 500 látogató tekintette meg a Milliók keringője című csehszlovák filmet. Vasárnap több mint 700 jegyet adtak el. A mozi ezután minden kedden, szerdán, szombaton és vasárnap este fél 9-kor tart előadást.”

forrás: Megnyílt és nagy látogatottságnak örvend a szélesvásznú Szabadtéri mozi... = Sztálinvárosi Hírlap 1961.06.23., 6.p.

 

A mozi gépháza, 
alul a valamikori pénztárak és a bejárat A mozi gépháza,
alul a valamikori pénztárak és a bejárat
„A Panoráma éttermet és a színpadot magunk mögött hagyva visszafelé folytatjuk sétánkat Nyugat felé a szabadtéri színpadhoz/kertmozihoz érkezünk. A Mozit kezdetben téglából épített magas kerítés vette körül. A mozigépterem az emeleten kapott helyet. A pénztárak alul találhatók, a kiszolgáló kőépületben. A nézők padokon ülve nézhették, hallgathatták az előadásokat. A nézőtér, és a hatalmas, fehérre meszelt vetítőfal között egy öltözővel, illemhellyel, raktárral (benne egy hatalmas zongora árválkodott sokáig), valamint egy súgólyukkal is ellátott árok helyezkedett el.

 

A vetítéshez a filmeket a MOKÉP motoros futárja szállította. A vetítések hétvégenként 21 óra körül kezdődtek. (…) Később a nézőtér padjait elbontották, és autósmoziként üzemelt, valamint diszkónak is helyet adott. Később a téglakerítést is elbontották, a mozi épülete és a szabadtéri színpad közötti betonozott részen gokartpályát alakítottak ki...”

forrás: Boda András: Még mindig a Vidám Park – most egy bennfentes szemüvegén át… (I.)