Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1946. november 24-én halt meg Moholy-Nagy László

„Nem a tárgy, az ember a cél.”
„Sokoldalú, a legkülönbözőbb műfajokkal kísérletező igazi avantgárd egyéniség volt, akinek legtermékenyebb alkotó periódusa a 20-as évek németországi művészetéhez kapcsolódott. Életének meghatározó élménye volt a budapesti MA folyóirat körével kiépített kapcsolata (…) az 1919-es év legvégén elhagyta az országot, s előbb Bécsben, majd rövidesen, az 1920-as év legelején Berlinben telepedett le. 
Berlinben megismerkedett a nemzetközi dadaizmus és az orosz konstruktivizmus legfontosabb irányzataival és azok képviselőivel. (…) 1922-től rendszeresen kiállított, Péri László magyar szobrásszal  (…) festészetében a geometrikus absztrakció egy sajátos változata - amit üveg-architektúrának nevezett - vált uralkodóvá. (…)
 
Önarckép Önarckép Két fiú csónakban Két fiú csónakban Hidak Hidak
1923 tavaszától Walter Gropius meghívására a weimari Bauhausban tanított mint a legfiatalabb professzor. Ekkor születtek legharmonikusabb absztrakt festményei, fényképei, fotogramjai, "fotoplasztik"-jai, ekkor jelent meg a MA-ban a Filmváz.
A nagyváros dinamikája című filmszcenáriója, valamint a Bauhaus-sorozatban két önálló könyve: Festészet, fényképészet, film (1925) és Az anyagtól az építészetig (1929). (…) 1928-ban elhagyta a Bauhaus-t, Berlinben telepedett le.
 
Először Párizsban, a Werkbund-kiállításon, 1930-ban mutatta be Fény-tér-modulátor című korai kinetikus szerkezetét, amely színes fényjátékot teremtett. Ennek felhasználásával született a Fekete-fehér-szürke filmjáték című absztrakt filmje. (…)
1937-ben Gropius meghívására Chicagóba utazott, s véglegesen ott telepedett le, a New Bauhaus-American School of Design igazgatója lett.  1939 februárjában megalapította saját, School of Design elnevezésű iskoláját, amely 1944-ben Institute of Design nevet és főiskolai státust nyert,  egészen haláláig itt tanított.”

Festés, fényképezés és tanítás mellett publikált is (Horizont (1921, album); Új Művészek Könyve (magyarul és németül, 1922).  „1945-ben befejezte a Látás mozgásban című alapvetően fontos könyvét, amely több évtizedes tapasztalatát összegezi; a szöveghez elválaszthatatlanul kapcsolódik a szerző által kiválasztott képanyag.”

Elsősorban a fotóművészet terén folytatott kutatásai voltak nagy hatással a művészeti világra; számos kiállítás és publikáció foglalkozott nemzetközi szinten is a magyar művésszel. 1989-ben megalapították a Mohogy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat a „fiatal önálló alkotói munkát folytató tervezők részére”.

forrás: Moholy-Nagy László (artportal.hu)

Kapcsolódó linkek