Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1773. december 16-a a bostoni teadélután napja

„Olyan teát főzünk György királynak, hogy abba belefullad!”

  Litográfia (1846) Litográfia (1846) A 18. század második felében Boston az angol gyarmati politika elleni tiltakozás helyszínévé vált. A szétszórt települések jelentős része ugyanis a keleti part közelében volt. A fehér telepesek száma ebben az időszakban negyedmillióról hamarosan két és félmillióra nőtt. Az angolok is hasznot akartak húzni a nagymértékű kivándorlásból és jelentősen megemelték az adókat és a behozatali vámokat.  

Az 1765-ös bélyegtörvény (Stamp Act) és az 1767-es, számos termékre, többek közt a teára új adókat kivető Townshend törvények felkorbácsolták a telepesek érzelmeit , akik sérelmezték, hogy úgy kell adókat fizetniük, hogy közben nincsen képviseletük a brit parlamentben.

1773 december 16-án éjszaka a bostoni polgárok egy csoportja – mohawk indiánnak öltözve – beszivárgott a kikötőbe, csendben megszállta a fent említett három kereskedőhajót, és a hajófenéken őrzött rakományt a tengerbe szórta. A beszámolók szerint az összeesküvők összesen 342 ládányi teát semmisítettek meg, aminek értékét – mai árfolyamon számolva – mintegy 700 000 dollárra becsülhetjük.

A „bostoni teadélután” – amely tehát a valóságban éjszaka zajlott – természetesen mélységes felháborodással töltötte el III. György királyt és a londoni törvényhozókat, akik ismét az erődemonstrációban vélték felfedezni a konfliktus megoldását. A parlament 1774-ben újabb büntető törvénycsomaggal – az ún. „kényszerítő törvényekkel” – sújtotta a 13 észak-amerikai gyarmatot, mely – többek között – lezárta Boston kikötőjét, katonai közigazgatást vezetett be Massachusettsben, és több, a kanadai kolóniákat előnyben részesítő gazdasági intézkedést foganatosított.

Az anyaország erőpolitikája természetesen ez alkalommal sem hozott eredményt: a mindinkább egységesülő újvilági gyarmatok 1774 őszén összehívták az Első Kontinentális Kongresszust, mely – annak dacára, hogy az amerikai vezetők még hosszú ideig a békés megegyezés lehetőségét keresték – hamarosan függetlenségi háborúba vezette a „szabadság fiait.”

Kapcsolódó linkek