Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1979. július 22.: I. Női Vitorlázórepülő EB Dunaújvárosban

Az augusztus 5-éig tartó rendezvénynek a kisapostagi repülőtér adott otthont.

Az 50 éves fennállását idén ünneplő magyar vitorlázórepülés számára nagy megtiszteltetés volt az első női Európa-bajnokság megrendezési joga.

 

„Az EB-re 11 ország – Ausztrália, Bulgária, Csehszlovákia, NDK, NSZK, Svédország, a Szovjetunió, Belgium, Franciaország, Lengyelország és Magyarország – 24 pilótanőt nevezett, de várják még az osztrákok, a románok és a hollandok jelentkezését is. A magyar színeket a következők képviselik: Bolla Mária gyémántkoszorús, Benke Ilona ezüstkoszorús, Pollerman Judit aranykoszorús, dr. Daróczi Éva ezüstkoszorús repülő. A külföldiek között a legismertebb a lengyel Adela Dankowska: 11-szeres világrekorder, a FAI Lilienthal érmével kitüntetett pilóta, 2900 órás repülésidővel. Rajta kívül Eda Valternova Laan, a Szovjetunió abszolút bajnoka indul favoritként, de ismert még az ausztrál Susan Martin világrekorder is, aki azonban EB-aranyérmet nem nyerhet.”

forrás: Tizenegy ország női vitorlázórepülői a dunaújvárosi EB-n = Magyar Nemzet, 1979. júl. 13.

 

„A megnyitót figyelő tekintetek hamarosan az égre szegeződtek, amikor feltűnt egy vitorlázórepülőt vontató motoros gép, közöttük a kifeszített felirat: „ Üdvözöljük a verseny résztvevőit”. Ezzel kezdetét vette a légiparádé, amely látványosnak, jól szervezettnek bizonyult. Egymást érték a látnivalók, először az ejtőernyősöknek, majd Farkas Gyula egyéni műrepülésének tapsolhattak a nézők.”

forrás: Megnyitóünnepség = Üst, 1979.07.27. 4.p.

 

„Az első női Európa-bajnok az NDK-beli Monika Warstat lett. Ezüstérmesként a szovjet Eda Laan, bronzérmesként a csehszlovák Jindriska Paluskova végzett. Bolla Mária szerezte meg a negyedik, a cseh Marie Kyzivatova az ötödik, s Daróczi Éva a hatodik helyet.”

forrás: Véget ért az EB = Dunaújvárosi Hírlap, 1979.08.07. 6.p.

 

Az Európa-bajnok Az Európa-bajnok Az ezüstérmes Az ezüstérmes A bronzérmes A bronzérmes Ünnepélyes megnyitó - az elnökség Ünnepélyes megnyitó - az elnökség

 

„Fred Weinholtz, az NSZK Repülő Szövetségének vezetője, a bajnokság nemzetközi zsűrijének elnöke:...Tapasztalat nem lévén, voltak aggályaim. Amit azonban itt Dunaújvárosban tapasztaltam, akár a sport-szakmai lebonyolítást, akár az elhelyezést illetően – nem is beszélve a kitűnő és bőséges étkezésről, az egyszerűen ámulatba ejtett. Ez a verseny semmiben sem maradt el a legrangosabb világbajnokságoktól. Megkértem a részt vevő csapatokat – és a pilótákat személy szerint is – vigyék el országukba hírét annak, amit itt láttak. Meggyőződésem, hogy ha a vitorlázórepülésben sikerül végleg kiharcolni a női „egyenjogúságot”, abban nagy érdeme lesz ennek a városnak, amelynek nevét a külföldinek nehéz kimondania, mégsem fogja egyikük sem elfelejteni.”

forrás: Egy város elindított egy sportágat = Magyar Nemzet, 1979.08.28.

 

„Két felejthetetlen hetet töltöttek el városunkban, a papírgyár kollégiumában az I. Vitorlázórepülő Európa-bajnokság résztvevői. A szívélyes vendéglátásért és a kitűnő szervezésért az MHSZ pilótái egy használaton kívüli, szemléltetésre is alkalmas repülőt ajándékoztak az intézménynek, amelyet az épület udvarán állítottak fel.”

forrás: Képaláírás = Dunaújvárosi Hírlap, 1979. 09.07. 8.p.

 

Jelvény Jelvény Ünnepi bélyegzés Ünnepi bélyegzés Boríték, levélpapír Boríték, levélpapír Matrica Matrica