Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1953. október 30-án halt meg Kálmán Imre

A Tatárjárás, a Csárdáskirálynő, a Marica hercegnő és A cirkuszhercegnő szerzője.

Kálmán Imre szobra Budapesten (Veres Gábor alkotása) Kálmán Imre szobra Budapesten (Veres Gábor alkotása) „... Nagy jövőt jósoltak neki a szakemberek s ő egymás után komponálta komolyzenei műveit, de hiába igyekezett, hogy kiadót találjon – előbb idehaza, majd Berlinben, Lipcsében, Münchenben – mindenütt elutasították. András herceg című operájának elutasítása után elkeseredve jelentette ki barátainak:

- Ha ez így meg tovább... valami retteneteset csinálok!...

A társaság ijedten nézett rá és Kálmán tompa hangon folytatta:

- Operettet fogok írni!

A komoly muzsika híveiből álló társaság először elszörnyülködött, majd nevetni kezdtek. Hiszen az egész nem lehet más, csak tréfa! Mindenesetre Kálmán úgy érezte, álmok kergetése helyett kenyérkereset után kell nézni!...

    Első nagy sikere az 1908. február 22-én bemutatott Tatárjárás volt. Néhány évvel később, 1915. november 17-én került sor Kálmán egyik legsikeresebb alkotásának, a Csárdáskirálynőnek a bécsi bemutatójára. „Ezen a napon a világ mind a mai napig legsikeresebb oprettje indult el hódító útjára, melynek a premiere egyébként a címe megváltozott. Az Éljen a szerelemből lett a … CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ! Mikor Vereczky Szivia elénekelte híres belépőjét, a „Haj-hó”-t, a bécsi közönség hét perces tapssal ünnepelte az ősbemutató Csárdáskirálynőjét, Mizzi Günthert és a páholyában sápadtan ülő, de boldog Kálmán Imrét...”

    forrás: Rátonyi Róbert: Operett. Zeneműkiadó. 1984.

    Kapcsolódó linkek