Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1950. szeptember 17-én jelent meg az első újságcikk a Bermuda-háromszögről

A Bermuda-háromszög rejtélye hosszú évtizedek óta izgalmas kérdés: olyan, amelyre mindenki számára elfogadható magyarázat még nem született – de talán izgalmasabb is világunk, ha örökre titok marad...

Az Atlanti-óceán Miami, Bermuda szigetcsoport és Puerto Rico háromszögébe eső, kb. 500 ezer négyzetkilométeres területét nevezik Bermuda-háromszögnek (az „Ördög háromszöge”). Nevét a Bermuda sziget után kapta: talán azért, mert gyakran nevezték az „Ördög szigetének” is. Ezen a nyílt vízen hajók, repülők és emberek tucatjai tűntek el elfogadható magyarázat nélkül.

Mary Celeste 
(legénysége eltűnt: 1872) Mary Celeste
(legénysége eltűnt: 1872)
USS Cyclops 
(eltűnt: 1918 márciusa) USS Cyclops
(eltűnt: 1918 márciusa)
BSAA Star Ariel 
(eltűnt: 1949 januárja) BSAA Star Ariel
(eltűnt: 1949 januárja)
Flight 19 
(eltűnt: 1945 decembere) Flight 19
(eltűnt: 1945 decembere)

A Bermuda-háromszög megnevezést elsőként Vincent Gaddis használta egy 1964-ben az Argosy című ponyvairodalmi folyóiratban. A jelenséget igazán ismertté azonban Charles Berlitz A Bermuda háromszög (1974) című könyve tette. A Miami Herald nevű amerikai napilap 1950. szeptember 17-ei számában jelent meg az első újságcikk a Bermuda-háromszögben történtekről, amikor egy júniusban eltűnt hajó kapcsán említett az újságcikk írója néhány rejtélyes eltűnést a Florida-félszigettől délkeletre eső területen.

„A Sandra-n volt rádió. Ez egy 350 láb hosszú teherhajó volt, amely 12 emberrel a fedélzetén tartott Miamiből Savannah-ba. 300 tonna növényvédő szert szállított a venezuelai Puerto Cabello városába. A Sandra nyugodtan haladt a tengeren – majd nyomtalanul eltűnt. Június 16-án, „kis világunk” 1950. évében, az utána indított kutatást leállították. A rakomány és a tucatnyi ember sorsát hivatalosan is rejtélynek könyvelték el.”

(forrás: E. V. W. Jones: Sea's Puzzles Still Baffle Men In Pushbutton Age)

Magyarázatok:

Tengeri szörny Tengeri szörny

Az elmúlt évtizedek során számtalan magyarázat született a Bermuda-háromszög rejtélyének megválaszolására. Néhány elmélet az elsüllyedt Atlantisztól kezdve a tengeri szörnyeken és ufókon keresztül az időhurok és más fizikai törvényeket megcáfoló jelenségekig:

  • Berlitz bestsellere nyomán: az eltűnt Atlantisz van itt a tenger mélyén, ahol „kristályenergiát” használnak hajók és repülők elsüllyesztéséhez;
  • időkapu a tengeren;
  • tengeri szörnyek; földönkívüliek, akiknek ezen a területen a víz alatt van bázisuk;
  • hirtelen szökőárak, óriáshullámok, áramlatok, viharok;
  • Egy ősi város romjai a tenger alatt
a Bermuda-háromszögben Egy ősi város romjai a tenger alatt
    a Bermuda-háromszögben
    geomágneses rendellenességek, amelyek navigációs problémákat okoznak (eltévedtek, majd üzemanyag fogytán lezuhantak) –
  • ennek ellent mond az a tény, hogy a pilótákat kiképzik olyan helyzetekre is, amikor elektromos navigáció nélkül kénytelenek boldogulni;
  • egyesek szerint a magyarázat valamilyen eddig nem ismert geológiai vagy hidrológiai ok – pl. ezen a területen a tenger alatt metángáz-lelőhely található: az időnként felszabaduló metángáz-buborékok feltörtnek a felszínre – közvetlenül egy hajó vagy repülő mellett – és ezért azok nyomtalanul elsüllyednek.

Larry Kusche író és pilóta feltette a kérdést: létezik-e egyáltalán bármilyen „rejtély”, amelyre magyarázatot kell találni? Arra a következtetésre jutott, hogy a Bermuda-háromszögben történtekre van logikus magyarázat, illetve hogy nagy részük csupán az emberi képzelet szüleménye. Talált olyan eseteket, amikor az eltűnt hajó vagy repülő létezéséről sem voltak dokumentumok; vagy a jármű roncsai a területen kívül süllyedtek el, stb...

Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy ez a terület igen forgalmas: mivel több hajó (teherhajó és személyszállító egyaránt) jár erre, nem meglepő, hogy több is süllyed el, mint pl. a Csendes-óceán más, kevésbé bejárt területein. Naponta haladnak el itt járművek minden probléma nélkül. De a mai napig nem született mindenki által elfogadott magyarázat, megoldás, így a Bermuda-háromszög jelensége a 20. század egyik nagy „rejtélye” maradt.

Kapcsolódó linkek