Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2001. szeptember 19-én megjelent a Múzsa

Ezzel az első számmal Dunaújvárosnak új művészeti magazinja indult

 

„Tisztelt Olvasó!

Szívesen belenéznék a gondolataiba, vajon milyen elképzelésekkel veszi kezébe a Múzsa című újságot? Bizonyára vonzódik valamilyen művészeti ághoz... Ha szívesen olvassa az ezekkel kapcsolatos érdekességeket, városi eseményeket, ha tudni akarja milyen programok várhatók, ha érdekli a dunaújvárosi fiatal tehetséges művészek sorsának alakulása, ha tudni szeretne azoknak a remek alkotóknak a hogylétéről, akik már nem a városban laknak, akkor Ön és a Múzsa egymásra találtak.”

forrás: Múzsa, 2001. szeptember, 3.o.

 

Múzsa címmel művészeti magazin indul Dunaújvárosban. A dunaújvárosi születésű friss orgánum színes oldalakon jelenik meg, szellemi atyja, felelős szerkesztője Kis Péter fotográfus. Az ötletgazda egyelőre bizakodó, s reményei szerint olyanok is kapcsolódnak majd a kezdeményezéshez, akik ugyan másként, de mindenképpen stílusosan és érdekesen szólnának a regionális, kulturális ügyekről: zenéről, színházról, irodalomról, filmről, lakberendezésről, képzőművészetről, divatról egyaránt. A Múzsa első, mutatványszáma tehát rövidesen az utcán lesz és előreláthatóan havonként jelentkezik az olvasóknál.

 

Óvatosan bánok a szavakkal, mert egy frissen nyomtatott kulturális magazinnak elsősorban örülni kell. Az öröm nyilvánvaló: megszületett végre valami, amivel már többen sokféleképpen kísérleteztek. Nem célunk kisajátítani, vagy bármilyen versenyhelyzetet teremteni a városban – vallja a vizuális szerkesztő Kis Péter –, ugyanakkor nem titkolt szándék, hogy olyan réteget szólítsunk meg, amelyik igényes, kifejlett kritikai érzékkel rendelkezik, fogékony az újdonságok iránt. Mindez persze nem zárja ki, hogy bárki kezébe vegye a Múzsa első számát. A tervek szerint nem hiányoznak majd a vérmesebb kritikák, a belemenősebb művészportrék, az ismeretterjesztő beszélgetések sem. Gyanítható persze, hogy a közreadott és megfogalmazott témákon (személyeken!) túl a következő számban reálisan is „eszementebb” személyekkel találkozhatunk majd.”

 

Az első számban találkozhatunk Knódel Mária színházigazgató köszöntő és bizakodó szavaival, Smuk Imre igényes rendezést ígér, Petrányi Zsolt, a Kortárs Művészeti Intézet új vezetője pedig ígéretet tesz szakmai elődje által megkezdett út folytatására. Olvashatunk többek között Kiss Anna legutóbbi kiállításáról, a Megfiatalodott Thalia istennő székhelyéről, Koltai Róbert úttörő pajtás emlékeiről.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 2001.09.11., 5.o., 7Közlap, 2001.09.21., 3.o

 

A bemutatkozó rendezvényen Szij Istvánt, a Jolán-bálok központi alakját is „megütötte a Múzsa csókja”.„... ez a magazin nem semmi. Nagyon jó ötletnek tartom, mert lefedetlen területen tölti be majd a funkcióit. Jók a fotók, a tördelés. Ahogy olvasom, minden művészeti ág képviselteti magát, sőt még a sport is. Jó volna, ha több a múlttal is foglalkozó anyag jelenne meg benne. Zenészeink, íróink, de akár az olvasók is megjelenhetnek ebben a magazinban....”

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 2001.09.21., 5.o.