Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1894. december 8-án született E. C. Segar

Az amerikai grafikus leghíresebb alakja Popeye, a tengerész volt.

Elzie Crisler Segar 1894. december 8-án született az Egyesült Államokban. Egy ezermester fiaként először házak festésével, plakátragasztással kereste kenyerét. Jól játszott dobon, és ennek köszönhetően filmek és színházi darabok zenéit is játszhatta. 18 évesen döntött úgy, hogy grafikus lesz – és levelező tanfolyamon elsajátította a szakma alapjait.

 

Képregényei először a Chicago Heraldban jelentek meg: 1916. március 12-én a Charlie Chaplin's Comedy Capers (egy évig tartott); 1917 áprilisától szintén egy éven át a Barry the Boob; és 1918 nyarától a Looping the Loop (másfél éven át). Később New Yorkba költözött, ahol a New York Journalban kapott helyet képregénye, és így jelenhetett meg 1919. december 19-én a Thimble Theatre, amely közel 20 éven át szórakoztatta az újság olvasóit. Ezzel együtt jelent meg egy évvel később a Five-Fifteen (később Sappo) is.

 

A Thimble Theatre Olive Oyl, egy esetlen vénlány, bátyja, Castor és barátja, „Ham Gravy” kalandjait mutatta be. Mikor az 1929. január 19-ei számban megjelent történetben Castornak szüksége volt egy hajóskapitányra, aki elviszi őt Dice Island-re, megszületett Popeye, a tengerész alakja. Popeye mellékkarakterből gyorsan a képregény főhőse lett. A harcias természetű, izmos alkarú tengerész (aki emberfeletti erővel bírt, ahányszor csak evett a mindig kéznél levő spenótkonzervből) és Olive között szerelem alakult ki, és Popeye-nek gyakran meg kellett küzdenie szíve hölgyéért a nagydarab, szakállas Blutoval. Az állandó szereplők mellett más karakterek is megjelentek: például a hamburgerimádó Wimpy, vagy Popeye fogadott gyermeke, Swee'pea. Popeye történetei 1933-1942 között rajzfilmként is megjelentek; a kis képregényeket pedig könyvek formájában is kiadták.

 

Segar 1938. október 13-án halt meg hosszas betegeskedés után. Segart az egyik legjelentősebb és legtehetségesebb grafikusnak tartják, akinek az elsők között sikerült a humort és a hosszan tartó kalandokat ilyen sikeresen ötvözni. 1971-ben a tiszteletére megalapították a grafikusoknak, képregényrajzolóknak járó Elzie Segar Award-ot (1999-ben szűnt meg). Segar születési államában, Illinois-ban egy parkot neveztek el róla: itt áll egy hat láb magas Popey szobor, és helyet ad az évente megrendezett Popeye pikniknek. 2009. december 8-án, Segar 115. születésnapjára a Google Doodle egy Popeye-es emblémát is készített.