Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2002. március 15-én avatták fel az '56-os emlékművet Dunaújvárosban

Palotás József szobrát a Városháza mögötti téren állították fel.

1999 júniusában merült fel a gondolat, hogy Dunaújváros 1956-os emlékművet állítson. Az erre vonatkozó pályázatot 1999 szeptemberében írták ki. A szakmai zsűri Palotás József szobrászművész és Dévényi Sándor építész közös alkotását választotta. Az előzetes tervekhez képest több probléma is felmerült. A 2001 szeptemberében tartott kulturális, kisebbségi és vallásügyi bizottsági ülés jegyzőkönyve a következő akadályokat ismerteti: „Az első, hogy a talapzatra és a környezetrendezésre bekért árajánlatok magasabbak a tervezettnél, a másik, hogy a közútkezelő nyilatkozata alapján (amely balesetveszélyt jelzett) tanulmányterv készült. A tanulmányterv az Október 23. téri átmenő forgalom kiiktatását javasolja.”

forrás: Nem lesz idén emlékmű, Dunaújvárosi Hírlap, 2001. 09. 13., p. 8.

A kérdésről lakossági fórumot is tartottak, majd a 2001. október 11-én tartott közgyűlésen arról határozott a város vezetése, hogy a házasságkötő terem előtt fogják felállítani az emlékművet, s az eredeti határidő (2001. október 23.) helyett 2002. március 15-én kerül sor felavatására.

A munkálatokat 2002 januárjában kezdték meg, a talpazatépítést az Aquapent Kft. végezte el. Hargitai Ferenc, az építésvezető így nyilatkozott a talapzat elkészülte után: „Gyakorlatilag folyamatosan dolgoztunk az emlékmű talapzatán. Összesen 18 köbméter beton került bele az előírtaknak megfelelő adalék agyagokkal együtt. A beton nagyon szépen megkötött, nem fagyott meg sehol, de ezt a fűtött sátor sem engedte volna. [...] Talán a talapzat alakzata miatt nevezném különösen érdekesnek és kihívónak ezt a munkát, mert ilyet még nem volt módomban kivitelezni, s bizony a nehézségek mellett is szép feladat volt. Az alapozása, a zsaluzása külön regénybe illő.”

forrás: Márciusban emlékművet avathatunk - Időre elkészül a talapzat!, Dunaújvárosi Hírlap, 2002. 02. 13., p. 5.

Az emlékmű felavatására végül 2002. március 15-én került sor. „A Zenei Egyesület Collégium Musicum rézfúvós együttesének rövid zenei köszöntője után Koncz Gábor vette át a szót – azaz a mikrofont –, Faludy György 1956, Te csillag című költeményét adta elő. Majd egy újabb zenei blokkot követően Déri Tibor Barátaim című prózai műve hangzott el a népszerű művész előadásában. Király Bélának, az '56-os Történelmi Nemzetőrség főparancsnokának néhány múltidéző gondolata előzte meg polgármesterünk, dr. Kálmán András avató beszédét. Aki néhány dicsérő szóval tiszteletét adta Palotás József Munkácsy-díjas szobrászművész tiszta ívű, lendületes, „felocsúdó és magasba törő” alkotása előtt.

forrás: Napsütötte ünnepünkön – Verőfényes nemzeti ünnep, Dunaújvárosi Hírlap, 2002. 03. 16. p., 3.

Kapcsolódó linkek