Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1994. április 15-én kezdődött a FÉNY-HANG-SZÍN-TÉR fesztivál

Az április 15–19. között rendezték meg a nemzetközi komplex művészeti fesztivált Dunaújvárosban.

„... talán érthető az öröm, amivel a hírt fogadtam, áprilisban komplex kortárs művészeti fesztivált szerveznek városunkban. Az örvendezés korainak bizonyult – decemberben arról kellett írnom, hogy a fesztivál gyönyörű terv, ám megvalósítása igencsak kétséges: hiányzott az áhított intézményi összefogás, nyoma sem volt profi szervezőgárdának, pénz helyett ígéretekkel kellett beérniük mind az ötletgazdáknak, mind a potenciális résztvevőknek. Nagyon úgy tűnt, a tamáskodóknak lesz igazuk, a fesztivál hamvába holt ötletnek bizonyul.

Pálfalvi János grafikus (az önkormányzat kulturális bizottságának tagja) vázolt egy – többekben felmerült – javaslatot. E javaslat lényege az, hogy az intézmények vigyék úgymond „közös zászló alá” rendezvényeiket, és első alkalommal – lévén az önkormányzat anyagilag csak igen korlátozott mértékben képes idén „beszállni” a rendezvény támogatásába – a plusz ráfordítások minimumra csökkentésével, elsősorban a helyi közösségnek (a városnak és a környékbeli településeknek) szervezzék meg a fesztivált.”

forrás: Ny. Zs.: Fesztivál – lesz. „FÉNY – HANG – SZÍN -TÉR” - intézményi összefogás = A Hírlap, 1994. 03. 01. 5. p.

 

„Április közepén kezdődik városunkban a FÉNY – HANG – SZÍN – TÉR ELNEVEZÉSŰ KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL. Intézményi összefogással sikerült megvalósítani Móder Rezsőnek, a találkozó ötletgazdájának és főszervezőjének elképzelését.

A gazdag programkínálatban szerepel hangverseny, jazz-folk koncert, képzőművészeti kiállítás, performance találkozó, filmvetítés az egy hónapos rendezvénysorozatban. Az eseményeket különböző helyszíneken szervezik, így például otthont ad a programoknak az MMK, a Bartók, a Főiskola étterem, az óvárosi rác templom, a zeneiskola, az Uitz Terem, a Dózsa Mozicentrum és az Intercisa Múzeum.”

forrás: Találkozó. Kortárs művészeti fesztivál Dunaújvárosban = A Hírlap, 1994. 04. 05. 5. p.

 

„Ahhoz képest, hogy erre az évre egy szűkített fesztivál megvalósítását tervezték, több mint hatvan magyar alkotó és 16 ország több mint félszáz kortárs művésze állít ki és vesz részt az első alkalommal megrendezésre kerülő dunaújvárosi „FÉNY – HANG – SZÍN – TÉR” komplex kortárs művészeti seregszemlén.”

forrás: Az első = Dunaferr, 1994.04. 15.17. p.

 

„A dunaújvárosi Fény-Hang-Szín-Tér fesztiváljának debütációja így azzal a tanulsággal szolgált, hogy van esély új tradíciók megteremtésére. Móder Rezső és Lak Gyöngyi mint a fesztivál két fő szervezője, beindította annak a minőségi művészeti és kulturális eseménysornak a folyamatát, aminek hozadéka talán csak évek múlva térül meg, de addig is jelzi, hogy szükségünk van hasonlókra.”

forrás: Új Művészet, 1994. 10. sz. 65-66. p.

Kapcsolódó linkek