Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1906. április 18.: földrengés San Franciscóban

Minden idők egyik legnagyobb erejű földrengését tapasztalhatták az amerikai nagyváros lakói.

A Kalifornia állam északi részét megmozgató földrengést 1906. április 18-án szerdán reggel érezhették meg az ott élők. A San Francisco-félsziget északi részén fekvő városban nem meglepő események a földmozgások, ugyanis a csendes-óceáni és az észak-amerikai tektonikus lemez találkozásánál található Szent András-törésvonal mentén fekszik.

Helyi idő szerint reggel 5 óra után 12 perccel hatalmas előrengés rázta meg a San Francisco-öbölt, és nem sokkal később a törésvonal mentén (annak kb. 450 kilométeres szakaszán) 40-60 másodpercen keresztül érezhették az MMI (Mercalli)-skála szerinti 7,7 és 8,25 közöttire becsült erősségű földrengést.

A földrengésnél azonban még pusztítóbb volt a tűz: négy napon és éjszakán át több mint 30 tűz keletkezett: 25 ezer épület vált rommá. Az egyiket egy reggelit készítő asszony okozta: ezt el is nevezték "Ham and Eggs" („sonka és tojás”) tűznek; volt, ami akkor keletkezett, amikor a tűzoltók épületmaradványokat robbantottak fel, hogy azok tűzgátként szolgáljanak. Egyes vélekedések szerint többen maguk gyújtották fel az otthonukat, üzletüket (vagy annak romjait): ugyanis tűzkárra voltak biztosítva, földrengésre nem...

A fedél nélkül maradt városlakók San Francisco északi felébe, North Beachen és a Golden Gate Parknál, vagy az öböl másik oldalán, Oaklanden és Berkeleyben kerestek menedéket. A biztonságosnak ítélt területeken táborokat alakítottak ki: a több mint 5 és fél ezer kisház 20 ezer ember fogadására volt alkalmas (az ilyen utolsó hivatalos menekülttábort hivatalosan jó egy évvel a földrengés után, 1908 júniusában zárták be).

Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt az 1906-os földrengés. A legfrissebb adatok szerint legalább 3000 ember halt meg a rengések következtében, és további 3 vagy 4 a tüzek során. San Francisco 80%-a romokban volt: a 410 ezres lakosságból 227-300 ezer vált otthontalanná. A földrengés és az azt követő tüzek okozta károk mértéke 2015-ös árfolyamra átszámítva elérte a 10,5 milliárd dollárt.

Kapcsolódó linkek