Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1836. április 19-én született Augustus D. Juilliard

Az amerikai üzletember alapította New York városában a világ egyik leghíresebb zene-, tánc- és színház-konzervatóriumát, a The Juilliard School-t.

Francia bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot egy USA-ba tartó hajó fedélzetén. Ohio államban nőtt fel, és 1866-ban New Yorkba költözött, ahol először egy fonalgyárban dolgozott, majd annak csődbe jutása után, 1877-ben létrehozta saját cégét. Az Augustus D. Juilliard Company szövetkereskedelemmel foglalkozott, és nagyon jól jövedelmezett. Az ekkor más sikeres üzletember banki-, biztosítási és közlekedési beruházásokkal is gazdagította vagyonát. Juilliard érdeklődése a világ dolgai – különösen a zene – iránt igen széleskörű volt. A Metropolitan Művészeti Múzeum és az Amerikai Természettudományi Múzeum egyik támogatója, és 1892-től haláláig a Metropolitan Opera elnöke volt.

83 éves korában hunyt el: feleségével a közel négy évtizedes házasságuk során nem született gyermekük Két hónappal később kihirdetett végrendelete sokakat meglepett. Vagyonának legnagyobb részét a zeneművészet hazai fejlesztésére ajánlotta fel; de kórházaknak, múzeumoknak és más jótékonysági célokra is adományozott. Örökségéből 1920-ban megalapították a Juilliard Foundation-t, amely négy évvel később úgy döntött, létrehoznak egy iskolát (Juilliard Graduate School) a tehetséges zenészek képzésére.

Az iskola 1926-ban egybeolvadt a (1905-ben Frank Damrisch, Liszt Ferenc keresztfia által alapított) New York Institute of Musical Art-al: megszületett a Juilliard School of Music. Az intézmény 1968-ban változtatta meg nevét a mai is használt The Juilliard School-ra (röviden: a Juilliard), amikor is megnyitotta kapuit a zenészek mellett immár a táncosok és a színészek előtt is.