Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1952. április 30-án felavatták az első rendelőintézetet Dunapentelén

„... igen nehezen született” az I. Rendelőintézet épülete

„Az ötéves terv második évében Dunapentelén az egészségügyi minisztérium korszerűen felszerelt rendelőintézetet létesít, amely biztosítja a Dunapentelei Vasmű dolgozóinak szakorvosi ellátását. A háromemeletes épület napi 1000 beteg kezelését teszi lehetővé. Az épület előcsarnoka a főépülettől különállóan épül, a köralakú előcsarnokban lesz a gyermekkocsi-megőrző, a kartotékozó és a ruhatár.”

Korszerű rendelőintézet létesül Dunapentelén = Szabad Nép 1951. 02. 07. 5. p.

 

„Ez az épület igen nehezen született. Tervei 1951. év tavaszán a stílusforradalom legnagyobb harcai idején készültek. Sok alternatíva után az építkezés sürgősségére való tekintettel az É. M. végre mint már valamennyire elfogadhatót, engedélyezte.”

Gyárfás Iván: A középületek tervezésének fejlődése a Sztálin Vasmű városépítésének tükrében

= Építés-Építészet, 1951. 11.sz. 611. p.

 

„A kortárs kritika szerint „a város hangulatától legidegenebb középület” első engedélyezési tervét az Egészségügyi Minisztérium megrendelésére 1951 februárjában fejezte be Ivánka András és Kondoray Gyula (KÖZTI), statikus tervező Walther Gábor.

A kortárs kritika azt jól érzékelte, hogy a „stíluskeresés során” az utólag tervezett díszítő elemeket „ráerőszakolták” egy alapvetően modern szellemiségű épületre, minek következtében szervetlen a kapcsolódás. Ez a módszer a nagy építészeti vita évében született műveknél jellemző megoldási kísérlet volt.”

(Barka Gábor, Fehérvári Zoltán, Prakfalvi Endre: Dunaújvárosi építészeti kalauz 1950-1960. Dunaújváros, 2007, 92. p.)

 

A kulturális miniszter 2004. április 13-i rendeletével műemlékké nyilvánította a Dózsa Filmszínházat és az I-es számú Rendelőintézetet, és műemléki környezetté az épületek környékét.

Kapcsolódó linkek