Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1707. február 25-én született Carlo Goldoni

Vivaldi is szívesen dolgozott vele az új műfaj, a „zenés vígjáték" létre hozásában.

"Truffaldino: Jó, jó, de hova? Ha nem jó helyre viszem, és aki kérte, reklamálja, kitör a botrány. A konyhában pedig nem fogom megkérdezni, hogyne,hogy aztán rajtam köszörüljék a nyelvüket! Tudom, mit csinálok. Van itt ész! Elosztom szépen két tányérra, és felét az egyik gazdámnak viszem be, a másik felét a másiknak. (Elvesz egyet a bekészített tányérok közül, és nekilát a flezésnek.) Négyet ide, négyet oda. Hm. Ez öt. (Kiveszi az ötödiket.)Ezt a kicsit melyiknek adjam? legjobb, ha magam eszem meg. Abból nem lesz harag. (Megeszi.) Így ni! Most már vihetjük! (Az egyik tányért leteszi a földre, a másikkal bemegy Beatricéhez.)"

forrás: Két úr szolgája (részlet)

Carlo Goldoni végig nevetett és végig nevettetett egy izgalmakkal teljes évszázadot, méghozzá két nyelven: olaszul és franciául. A kor nevezetes, nagy hatású írói - Voltaire, Rousseau, a Bécsben élő Metastasio, Goethe - elismeréssel írnak, beszélnek róla. Van úgy, hogy vígjátékait egyszerre játsszák Párizsban, Velencében, Bécsben, Weimarban. Halála óta is a legtöbbet játszott színpadi szerzők közé tartozik.

Alessandro Longhi festménye Alessandro Longhi festménye

A nagy ókori görög és latin komédiaszerzők, és az előbbi században élt Moliére után ő fedezi fel a színpad számára a humor új forrásait, amelyek azóta is elemei az újkori és még újabb kori vígjátékoknak. Több mint 150 színművet írt, ezeknek java része vígjáték. Az antik görög drámákat és főleg a latin vígjátékírókat - Terentiust, Plautust - végigolvasta. Ezektől tanulta meg a humor lényegét. Úgy készült tudósnak, hogy már diákkorában drámákat írt, és az életben megismert érdekes alakokat szerepekké formálta. Előbb vidéki színjátszók, majd hamarosan városi színészcsoportok is felismerték drámáinak hatásosságát.

A 150-nél is több vígjátékból legalább tízet máig is játszanak mindenütt, ahol van színház.  Jelentősebb komédiái: Arlecchino, két úr szolgája (Arlecchino, servitore di due padroni, 1745), A kávéház (La bottega del caffé, 1750), A fogadósnő vagy Mirandolina (La locandiera, 1753).

forrás: literatura.hu

Kapcsolódó linkek