Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1872. július 16-án született Roald Amundsen

Expedíciójával elsőként érte el az Északi-sarkot 1911. december 14-én.

Amundsen és csapata Amundsen és csapata Roald Amundsen vékony, beteges gyermek volt, de már kiskorától arról ábrándozott, hogy híres felfedező lesz. 1897-ben már a belga Adrien de Gerlache Belgica nevű hajójának első tisztjeként indult az Antarktisz felé. 1903-ban már vizsgázott tengerészkapitányként szervezett expedíciót az évszázadok óta keresett Északnyugati-átjáró felkutatására.

Grönland nyugati részétől indulva a Lancaster-szorostól a Peel- és Franklin-szoroson át a Vilmos király-szigetig hajózott. 1905-ben átjutott a szigetekkel teleszórt szorosokon, és harmadszor is áttelelt a 138-ik hosszúságon, végül 1906 nyarán a Bering-szoroson át kijutott a Csendes-óceánra. Az úton felfedezte az Északi mágneses sarkot, és néprajzi kutatásokat végzett az eszkimók között. Amundsent hazatérve nemzeti hősként ünnepelték.

A következő években az Északi Sarkra készült, de indulás előtt értesült arról, hogy az amerikai Peary már elérte a pólust, ezért irányt váltott és 1910 júniusában a Déli-sark felé indult. 1911 októberében, a vetélytárs Scott-tal egy időben indultak el. Amundsen és négy társa kutyaszánon, 52 kutyával a rövidebb, ám nehezebb útvonalat választotta.

Az első szakaszon élelmiszer- és tüzelőraktárakat létesítettek, a depókat magas zászlórudakkal jelölték meg. Meredek emelkedőn jutottak fel a Központi-Antarktisz fennsíkjára, ahol a tüzelő és élelem fogytával a felesleges kutyákat megölték, húsukkal táplálták a többit, de ők is ettek belőlük. A Déli-sarkot 1911. december 14-én érték el, egy hónappal Scotték előtt. Amundsen ügyesen kamatoztatta hírnevét, és sikeres hajózási vállalkozást alapított. Továbbra is vonzotta a kaland: a sarki repülés úttörője lett, 1925-ben Ellsworth társaságában két hidroplánnal indult Alaszkából az Arktisz felé, de 300 kilométerre a pólustól leszállásra kényszerült. Huszonnégy nap alatt harmincszor építették újra a jég-kifutópályát, míg sikerült felszállniuk.

 Amundsen 1928.  június 4-én tűnt el, amikor Nobile megmentésére indult repülővel, akinek Italia nevű léghajója lezuhant. Néhány héttel később repülője darabjait Tromso közelében megtalálták. Úgy tűnik, a repülő lezuhant és vagy ekkor, vagy kevéssel ezután Amundsen meghalt. Holttestét sosem találták meg, halálának feltételezett időpontja 1928. június 18-a.

Kapcsolódó linkek