Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1969. augusztus 15-én kezdődött a woodstocki hippi zenei fesztivál

Emlékezés egy generációra, amely a szeretetet és a békét hirdette.

Az 1960-as években San Franciscóból kiinduló hippimozgalom a tabuk és kényszerek nélküli szabad életformát és felfogást hirdette. Az önmegvalósítás mellett a békés egymás mellett élést propagálták, amelyet az Allen Ginsberg amerikai költőtől kölcsönzött Flower Power szlogennel reklámoztak.

Az „ellenkulturális ifjúsági mozgalom” tagjai saját öltözködési stílust teremtettek. A színes batikolt ruhák, a saruk, a hosszú tarisznyák és torzonborz haj nemcsak megkülönböztette őket az „átlagembertől”, hanem az összetartozásukat is erősítette. A korlátok nélküli szerelmet hirdető és a drogfogyasztást szabadon kezelő hippik zenei kultúrája is sajátos volt, amelyet többek között az 1969. augusztus 15-én Bethelben megrendezett gigantikus zenei és művészeti fesztiválon, "Woodstock Music and Art Fair" ismerhetett meg a nagyközönség.

A rendezvény három napja alatt 32 banda és énekes képviseltette magát a soul, a rock, a blues és a népzene területén és olyan világhírű sztárok léptek fel a fesztiválon, mint Grateful Dead, Canned Heat, Who, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Joan Baez, Santana, Rolling Stones.

A háromnapos fesztivál hétfőn hajnalban Jimi Hendrix fellépésével ért véget. A fesztivál eredetileg a New Yorktól 50 kilométerre található Wallkillben került volna megrendezésre, de a falu lakosságának heves tiltakozása miatt később Bethelt jelölték ki helyszínéül. Ott 50 ezer dollárért cserébe Max Yasgur 243 hektáros földterületet bocsátott a szervezők rendelkezésére. A fesztiválon kaotikus állapotok uralkodtak, mert a legmerészebb számításokat is felülmúlva, a vártnál négyszer többen látogatott el. A három napra érvényes 18 dolláros belépőjegyet mintegy 400 ezer fiatal vásárolta meg.

Annak ellenére, hogy hatalmas embertömeg gyűlt össze, minden rendezvény erőszakmentesen zajlott le. Woodstock minden idők legnagyobb rockfesztiváljának helyszíne, ma már jelkép a rockzene történetében. Mementó és zarándokhely egy generáció számára, amely a békéért és szeretetért indult harcba (naiv hittel), az elembertelenedett világgal szemben. A woodstocki fesztivál azóta fogalommá vált: 1994-ben második Woodstock Fesztivál néven rendezték meg, 1999-ben pedig harmadik Woodstock Fesztiválként.

Kapcsolódó linkek