Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2003. augusztus 18-án halt meg Szász Endre

Könyvillusztrátor, festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő.

Első munkája Csehov novelláskötetének illusztrációja volt, ekkor alakította ki stílusteremtő vonalrajzait, melyekkel számos díjat nyert külföldön. A hazai könyvillusztrálásban azóta is főként ez a stílus a meghatározó. Könyvillusztrációiban felhasználta a rézkarc technikáját is. Az 1950-es évek második felétől készítette sajátos, puha felületeket létrehozó, hidegtű technikával készült rézkarcait.

A legsikeresebb az Omar Khajjám Rubáiját lett, amely 1964-ben a British Museum pályázatán bekerült a XX. század harminc legszebb könyve közé. 1960 és 1970 között főleg festészettel foglalkozott, legismertebb művei ekkor készültek. 

1970-től Torontóban és Los Angelesben élt. Hazatérése után részt vett a Hollóházi Porcelángyár Stúdiójának megalapításában. Ékszerrel, divattal, bútortervezéssel és porcelánfestéssel is kísérletezett.

Szász Endrre Szász Endrre Illusztráció 
Omar Khajjam könyvéhez Illusztráció
Omar Khajjam könyvéhez
    Női portré Női portré Hollóházi porcelán Hollóházi porcelán

Szász Endre egyénisége, festészeti és grafikai munkássága különös része a magyar képzőművészetnek és a művészeti életnek. Képei kivétel nélkül figuratívak, mégis olyan új, gazdag tartalmakat hordoznak, olyan formai, technikai és művészeti megoldásokat vonultatnak fel, amelyek messze a narratív ábrázolás fölé emelik őket.

Művei három fő kategóriába sorolhatók, úgymint a fekete-fehér, vonalas rajzok, melyek legtöbbször illusztrációk; a szintén vonalas, de már egyszerűbb, geometrikushoz közelítő formavilágú alkotások, melyek fekete-fehérek, néha arannyal kiegészítve, ezek gyakran kerámia vagy porcelánképek, és végül a festmények, illetve hidegtűs eljárással készített rézkarcok.

Ezek a kompozíciók a szimbolizmus és a szürreál határán mozognak, de valójában egyik kategóriába sem sorolhatók be. Rejtélyes, sejtelmes nőalakok, a világ bölcsességét hordozó aggastyánok vagy fura szerzetek, lidércek, szellemek a képek szereplői.

Kapcsolódó linkek