Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1987. április 19.: a Simpson-család először látható a tv-ben

Szülők: Homer és Marge, gyerekek: Bart, Lisa, Maggie, Hógolyó (macska), Kiskrampusz (kutya)

A Simpson család (eredeti cím: The Simpsons) nagy sikerű, színes, amerikai televíziós rajzfilmsorozat, Matt Groeningtől, melyet a Fox tv-csatorna számára készített a Klasky Csupo stúdió (melynek alapító tagja a magyar származású Csupó Gábor).

Elsőként 1987. április 19-én jelent meg mint 2 perces műsor a Tracey Ullman Show-ban. A két perces rajzfilm akkora sikert aratott, hogy két évvel később a Fox tévécsatorna 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte.

 

A rajzfilm egy átlagosnak cseppet sem nevezhető családot mutat be, hétköznapi gondokkal. Egy középosztálybeli amerikai család életén keresztül az amerikai kultúra és társadalom világát szemlélteti humorosan. A történet egy Springfield nevű városban játszódik, amelyet a sorozat írója, saját bevallása szerint, az Oregon állambeli Springfieldről mintázott.

 

A sorozat Matt Groening találmánya, aki egy diszfunkcionális családot alkotott meg, aminek a tagjait a saját családjáról nevezte el. A sorozat több mint húsz éve tart, és még mindig ugyanolyan sikeres, mint kezdetben. Ezt legfőképp annak köszönheti, hogy gyakorlatilag minden korosztály és minden társadalmi réteg számára egyaránt élvezhető: a gyerekek jókat derülhetnek például Bart viccein, de a felnőttek is könnyen azonosulhatnak egy-egy karakterrel, ha saját problémáikra ismernek rá. Ugyanez a helyzet a különféle gondolkodású emberekkel is: akadnak, akik a felszíni humort keresik a sorozatban, mások szerint viszont igen komoly filozófiai tartalommal bír.

Kapcsolódó linkek