Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1521. június 15-én halt meg Bakócz Tamás

Az egyetlen magyar pap, akinek komoly esélye volt, hogy pápa legyen.

"AZON államférfiak között, kik Magyarország sorsát a múlt századok folyamán intézték, alig van egy is, ki a hatalmat oly teljes mértékben és egyúttal oly hosszú ideig bírta, mint ERDŐDI BAKÓCZ TAMÁS.

Velencze követei jelentéseikben «az ország második királyának» nevezik; sőt azt mondják, hogy «nagyobb a tekintélye mint a királyé»; és azon hírt, hogy pápává akarja magát választatni, alaptalannak tartják: «mert hiszen saját hazájában pápa is, király is, egyszóval minden a mi lenni akar».

 

Egy századnegyeden át nemcsak Magyarország kormányzása vett tőle irányt; több ízben világrészünk nagy eseményeire is befolyást gyakorolt. Hatalmas uralkodók vetélkedve igyekeztek jóakaratát megnyerni; hízelgő leveleket intéztek hozzá; méltóságokat, javadalmakat ajánlottak neki; s mikor arról győződtek meg, hogy az emberi ambitió legmagasabb czélpontjai lebegnek előtte, nem haboztak szent Péter székének elfoglalására közreműködésöket megígérni.

És helyzetének ezen magaslatára alacsony sorsból küzdötte föl magát.

Később találkoztak, kik őt az Erdődiek nemes családjából, mely állítólag már az Árpádok alatt virágzott volna, származtatták. De ő maga nem hogy szégyellte és tagadta eredetét, sőt inkább, ünnepélyes alkalmakkor, mintegy kérkedve vallotta, hogy «nem-nemes szülők gyermeke, és szegény házból magasztalta föl a Gondviselés kegye».

(forrás: Fraknói Vilmos: Bakócz Tamás - Magyar Elektronikus Könyvtár)

Kapcsolódó linkek