Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1954. június 21-én halt meg Gideon Sundbach

Megalkotta a nyitást és zárást végrehajtó kocsit, létrehozva ezzel a mai CIPZÁRat.

A cipzár – hivatalos nevén húzózár vagy villámzár a szerint – mindennapos termékeken gyakran alkalmazott záró kellék. Az angol „zipper” elnevezés, amiből a „cipzár” szó is származik a B. F. Goodrich cégtől ered, amely ezt a fajta zárat gumicsizmáin alkalmazta. Az angol zip szó egyik jelentése: gyorsaság, lendület, ebből egyértelműen következik a hazai villámzár elnevezés eredete.

Cipzárakat különféle anyagokból, kivitelben, méretben és színben készítenek, mert igen sokféle területen alkalmazzák. A mai cipzár feltalálójának Whitcomb L. Judson amerikai mérnököt lehet tekinteni, aki 1893-ban szabadalmaztatta találmányát.

Az első, sorozatgyártásban előállított termék 1905-ben jelent meg. A mai cipzár elődjének tartott eszköz, a "gyors kampós zár" feltalálója Whitcomb L. Judson amerikai mérnök, aki 1893-ban szabadalmaztatta találmányát, eredetileg az addig gombolható férficsizmák zárószerkezeteként, ami el is terjedt a piacon.

Az akkori megoldás nehezen volt kezelhető, a kampók és hurkok egymásba akasztását külön nyitóval kellett elvégezni. Ezt tökéletesítette a svéd származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő mérnök, Gideon Sundbäck, aki megalkotta a nyitást és zárást végrehajtó kocsit, létrehozva ezzel a mai cipzárat.

A praktikus eszköz kezdetben csak munka- és katonaruhákon, valamint cipőkön, de az 1940-es években a divatszektorban is egyre népszerűbb lett. Madame Schiaparelli olasz-francia divattervező volt az első, aki jól látható, színes cipzárakat kezdett használni az 1930-as években.