Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1930. április 20-án született Zsoldos Péter

"Az íróval való együtt gondolkodás szép játékát - ami szerintem e műfaj lényege-..."

Zsoldos Péter 1930. április 20-án Szentesen született. Zenei tanulmányokat folytatott, majd a Magyar Rádió zenei szerkesztője, riportere lett. Ő volt a közkedvelt Ki nyer ma? Játék és muzsika 10 percben című müsor játékvezetője.

Zsoldos Péter nevét azonban az irodalomból is jól ismerjük, népszrű  sci-fi regények írójaként. A Viking visszatér, a Távoli tűz és Az utolsó kísértés című könyvek trilógiát alkotnak.  A feladat című művéből 1975-ben film is készült. 1973-ban jelent meg először az  Ellenpont című regénye. Zsoldos Péter 1997 szeptember 26-án halt meg.

"1970-ben azt hittem, a sci-fit a bezárkózás, a belterjes tökéletesítés veszélye fenyegeti. E helyett -ezt látnom illett volna - utolérte a sikeres műfajok végzete; zászlaja alá sorakoztak a féltehetségek, a szubkultúrák hivatlan parazitái, a horrort és a pornót becsempészők, az áltudományos mítoszteremtők az öncélú szürrealista virtuózok, a hatásvadász western-elemekből összetákolt fércműveket gyártó tollforgatók.

A sikert, milliós - illetve nálunk a százezren felüli - példányszámokat kitűnően megszervezett előzetes propagandával olyan művek hozták, amelyeknek már semmi közük nem volt Bradbury vagy Lem legnevesebb eszméihez. Az íróval együtt-gondolkodás szép játékát - ami szerintem e műfaj lényege - felváltotta a meghökkenésre építő, azzal manipuláló szerzők egymásra licitálása; ki tud vadabb, vérfagyasztóbb, követhetetlenebb, vagy bárgyúan primitív, stilárisan siralmas történetet az olvasó elé tálalni?"

Kapcsolódó linkek